Σε πρώτο πλάνο βάζει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης την αναμόρφωση των δασικών χαρτών της Κρήτης.
Η διαδικασία για την αναμόρφωση των χαρτών, αρχίζει με την κατάθεση των στοιχείων διοικητικών πράξεων των πολιτών, η οποία και ολοκληρώνεται στις 19 Αυγούστου.
Στη συνέχεια και σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση, οι Διευθύνσεις Δασών καλούνται να εξετάσουν τα υποβληθέντα στοιχεία και να ολοκληρώσουν την αναμόρφωση των Δασικών Χαρτών, για το σύνολο της εδαφικής επιφάνειας της Κρήτης, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2020.
Για το θέμα και λίγο πριν τη δημοσιοποίηση των ανακοινώσεων, πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές τηλεδιασκέψεις μεταξύ της συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Μαρίας Κοζυράκη και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.
Στην πρώτη τηλεδιάσκεψη, “Σύσκεψη για την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4685 και των σχετικών ΥΑ”, συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Κων/νος Αραβώσης και στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΝ.
Συζητήθηκαν διεξοδικά το πλάνο ενεργειών καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών, σύμφωνα με τις νέες θεσμικές προδιαγραφές κατάρτισης τους.
Συμφωνήθηκε η υλικοτεχνική και στελεχιακή ενίσχυση των Διευθύνσεων Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ώστε να ανταπεξέλθουν στις διαδικασίες αναμόρφωσης και επανανάρτησης των χαρτών χωρίς σημαντική εργασιακή επιβάρυνση και χρονική καθυστέρηση, ενώ προτάθηκαν λύσεις σχετικά με την έγερση των αγωγών του Δημοσίου στο κτηματολόγιο.
Στη δεύτερη, διαδοχική, τηλεδιάσκεψη, “Σύσκεψη για την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4685 και των σχετικών ΥΑ με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις”, συμμετείχαν επιπλέον όλοι οι Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας ώστε να υπάρχει κοινή και ταυτόχρονη ανταπόκριση όλων των Δασικών Υπηρεσιών στις διαδικασίες αναμόρφωσης και εκ νέου κατάρτισης των δασικών χαρτών.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος ζήτησε από τους Συντονιστές την υποστήριξη και επιτάχυνση των ενεργειών για την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών, ώστε το σχεδιαζόμενο τελικό χρονοδιάγραμμα να μην υπερβεί το πρώτο εξάμηνο του 2022.