ΧΥΤΑ

«Περιβαλλοντική Ευθύνη, Πρόληψη και Αποκατάσταση: Προκλήσεις και Ευκαιρίες για την Προστασία της Βιοποικιλότητας στην Ελλάδα» είναι το θέμα του εθνικού συνεδρίου που οργανώνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης από την ερχόμενη Παρασκευή 8 ώς την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου στην έκθεση του μουσείου (λεωφ. Σοφοκλή Βενιζέλου, Κόλπος Δερματά).

Το συνέδριο απευθύνεται σε εισαγγελείς, δικαστές, δικηγόρους, νομικούς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στελέχη-υπαλλήλους των αρμόδιων υπηρεσιών που ευθέως εμπλέκονται σε θέματα περιβαλλοντικού εγκλήματος, περιβαλλοντικής ζημίας και αποκατάστασης, επιστήμονες στον τομέα του περιβάλλοντος κ.ά.

Η θεματολογία του συνεδρίου αφορά μεταξύ άλλων την εφαρμογή της Οδηγίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη (2004/35/ΕΚ), τις κοινωνικές προεκτάσεις της περιβαλλοντικής παραβατικότητας, την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία της άγριας ζωής, την αποτελεσματικότητα της δίωξης του περιβαλλοντικού εγκλήματος στην Ελλάδα, τη συνεισφορά των Περιβαλλοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην προστασία του περιβάλλοντος κ.ά.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα καταβληθεί προσπάθεια να προσεγγιστούν σφαιρικά, τόσο από την πλευρά της νομοθετικής όσο και της περιβαλλοντικής τους διάστασης, θέματα όπως η Ευρωπαϊκή και Ελληνική Περιβαλλοντική Νομοθεσία για την Περιβαλλοντική Ευθύνη, η Οικονομική Αποτίμηση Περιβαλλοντικής Ζημίας, η Εφαρμογή Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας σε σχέση με το Περιβαλλοντικό Έγκλημα, Επίκαιρα Θέματα Δίκαιου Περιβάλλοντος και Προστασίας Βιοποικιλότητας και ο ρόλος των ΜΚΟ στην Εφαρμογή της Περιβαλλοντικής Ευθύνης.

Για τον σκοπό αυτό έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν καταξιωμένοι νομικοί σε θέματα Περιβαλλοντικού Δικαίου και Ακαδημαϊκοί, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν τις εναρκτήριες ομιλίες των θεματικών ενοτήτων. Εκτός των προσκεκλημένων ομιλιών, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ακόμα 37 προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις, ενώ προγραμματίζεται και η διεξαγωγή ενός στρογγυλού τραπεζιού το Σάββατο, 9 Σεπτεμβρίου με θέμα: «Λιγότερο αποτελεσματική η προστασία των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, εξαιτίας του Θεσμικού Πλαισίου που διέπει τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και της εφαρμογής του».

Τις θεματικές ενότητες θα ανοίξουν οι καθηγητές: Γεώργιος Μπάλιας (1η Ενότητα: Περιβαλλοντική Ευθύνη – Ευρωπαϊκή και Ελληνική Περιβαλλοντική Νομοθεσία), Παπανεοφύτου Αγάπιος, Συμεωνίδου-Καστανίδου Ελισάβετ και Καλλία-Αντωνίου Αγγελική (3η Ενότητα: Εφαρμογή Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας σε σχέση με το Περιβαλλοντικό Έγκλημα) και Μαριά Αίθρα (4η Ενότητα: Επίκαιρα Θέματα Δίκαιου Περιβάλλοντος και Προστασίας Βιοποικιλότητας). Η πρώην ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΝ, κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, θα πραγματοποιήσει την εναρκτήρια ομιλία της 2ης Θεματικής Ενότητας: «Περιβαλλοντική Ευθύνη-Οικονομική Αποτίμηση Περιβαλλοντικής Ζημίας», ενώ την 5η Θεματική Ενότητα: «Ο ρόλος των ΜΚΟ στην Εφαρμογή της Περιβαλλοντικής Ευθύνης» θα εισηγηθεί ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, κ. Ιωάννης Σαγιάς.

Την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου, την Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιήσει η πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κατερίνα Ιγγλέζη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του συνεδρίου μπορεί να το δει κανείς στην ιστοσελίδα (http://www.lifethemis.eu/el/eldcongress/program).

Το συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αποκατάσταση ζημιών της βιοποικιλότητας σε περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη» (LIFE14/GIE/GR/000026 – LIFE Natura Themis).

Το έργο χρηματοδοτείται από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής/EASME.