Αντιδρούν στη Σητεία για το αιολικό πάρκο

Μέχρι και στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι αποφασισμένοι να φθάσουν οι εκπρόσωποι της διευρυμένης επιτροπής αγώνα στη Σητεία που αντιδρούν στη δημιουργία αιολικού πάρκου στον ορεινό όγκο Σητείας και του λατομείου αδρανών υλικών στη θέση «Πλατύβολα».

Η Επιτροπή Αγώνα με τη διευρυμένη σύνθεσή της, μετά από την συνεδριάσή της αποφάσισε:

  1. Να ζητήσει από το Δήμο Σητείας την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του λατομείου αδρανών υλικών και να ληφθούν αποφάσεις.
  2. Να προσφύγει μαζί με πολίτες και φορείς της περιοχής στο Συμβούλιο της Επκρατείας κατά της ανωτέρω απόφασης του Υπουργού.
  3. Να ενημερώσει την UNESCO για το σχεδιαζόμενο νέο έγκλημα σε βάρος του Γεωπάρκου Σητείας.
  4. Να δημοσιοποιήσει τις θέσεις των φορέων και των κατοίκων του Δήμου Σητείας σε τοπικά, περιφερειακά και εθνικά Μέσα Ενημέρωσης.
  5. Να καλέσει τους πολίτες και τους φορείς της Σητείας να συμμετέχουν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τονίζοντας την αντίθεση τους για τη σχεδιαζόμενη επένδυση.

Οι κάτοικοι τονίζουν ότι οι αποφάσεις για τις επενδύσεις λήφθηκαν παρά τις ενστάσεις πολιτών και φορέων της περιοχής, τις επισημάνσεις και επιφυλάξεις διαφόρων υπηρεσιών κυρίως για τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.

«Το γιγαντιαίο λατομείο αδρανών υλικών και οι λοιπές δραστηριότητες χωροθετούνται εντός του γεωπάρκου Σητείας και εντός της υδρογεωλογικής λεκάνης της πηγής Ζού  (Μελέτη Πολυτεχνείου Κρήτης) σε απόσταση 1.300 μέτρων από τη πηγή, με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται από τους ρύπους και τις δονήσεις και γενικότερα για τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, τους οικισμούς, τις καλλιέργειες» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση όπου και προστίθεται:

«Από τη πηγή Ζού υδρεύονται με φυσική ροή χωρίς κανένα κόστος η πόλη της Σητείας και τα χωριά Σταυρωμένος και Πισκοκέφαλο (περίπου 11.000 κάτοικοι)  για αρκετούς μήνες το χρόνο ανάλογα με το ύψος των βροχοπτώσεων».