Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι πραγματοποίησε με επιτυχία γεώτρηση σε έναν από τους παλαιότερους πυρήνες πάγου, διεισδύοντας σχεδόν 2,8 χιλιόμετρα στο υπέδαφος της Ανταρκτικής για να φτάσει σε πάγο ηλικίας τουλάχιστον 1,2 εκατομμυρίων ετών.
Η ανάλυση του αρχαίου πάγου αναμένεται να δείξει πώς εξελίχθηκε η ατμόσφαιρα και το κλίμα της Γης. Αυτό θα πρέπει να δώσει πληροφορίες για το πώς άλλαξαν οι κύκλοι της Εποχής των Παγετώνων και μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο ατμοσφαιρικός άνθρακας άλλαξε το κλίμα, είπαν, σύμφωνα με το Associated Press.
«Χάρη στον πυρήνα πάγου θα καταλάβουμε τι έχει αλλάξει όσον αφορά τα αέρια του θερμοκηπίου, τις χημικές ουσίες και τις σκόνες στην ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Κάρλο Μπαρμπάντε, Ιταλός παγετωνολόγος και συντονιστής του Beyond EPICA, του προγράμματος για την απόκτηση του πυρήνα. Ο Μπαρμπάντε διευθύνει επίσης το Ινστιτούτο Πολικών Επιστημών στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας.
Η ίδια ομάδα είχε τρυπήσει στο παρελθόν έναν πυρήνα ηλικίας περίπου 800.000 ετών. Η τελευταία γεώτρηση έγινε σε βάθος 2,8 χιλιομέτρων, με μια ομάδα 16 επιστημόνων και βοηθητικού προσωπικού να πραγματοποιεί γεωτρήσεις κάθε καλοκαίρι επί τέσσερα χρόνια σε μέσες θερμοκρασίες περίπου μείον 35 βαθμούς Κελσίου.
Ο Ιταλός ερευνητής Φεντερίκο Σκότο ήταν μεταξύ των παγετωνολόγων και των τεχνικών που ολοκλήρωσαν τη γεώτρηση στις αρχές Ιανουαρίου σε μια τοποθεσία που ονομάζεται Little Dome C, κοντά στον ερευνητικό σταθμό Concordia.
«Ήταν μια μεγάλη στιγμή για εμάς όταν φτάσαμε στον πάτο», δήλωσε ο Σκότο. Η ισοτοπική ανάλυση έδειξε ότι η ηλικία του πάγου είναι τουλάχιστον 1,2 εκατομμυρίων ετών, είπε.
Τόσο ο Μπαρμπάντε όσο και ο Σκότο δήλωσαν ότι χάρη στην ανάλυση του πυρήνα πάγου της προηγούμενης εκστρατείας Epica εκτίμησαν ότι οι συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο, ακόμη και κατά τη διάρκεια των θερμότερων περιόδων των τελευταίων 800.000 ετών, δεν ξεπέρασαν ποτέ τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν από την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης.
«Σήμερα βλέπουμε επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα που είναι 50% πάνω από τα υψηλότερα επίπεδα που είχαμε τα τελευταία 800.000 χρόνια», δήλωσε ο Μπαρμπάντε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε το Beyond EPICA (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Ανόρυξη Πυρήνων Πάγου στην Ανταρκτική) με την υποστήριξη εθνών από όλη την ήπειρο. Η Ιταλία συντονίζει το έργο.
Η ανακοίνωση ήταν συναρπαστική για τον Ρίτσαρντ Άλεϊ, έναν κλιματολόγο στο Penn State που δεν συμμετείχε στο έργο και ο οποίος πρόσφατα τιμήθηκε με το Εθνικό Μετάλλιο Επιστήμης για την καριέρα του στη μελέτη των παγετώνων.
Ο Άλεϊ δήλωσε ότι η πρόοδος στη μελέτη των πυρήνων πάγου είναι σημαντική επειδή βοηθά τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις κλιματικές συνθήκες του παρελθόντος και να πληροφορηθούν για την κατανόηση της συμβολής του ανθρώπου στην κλιματική αλλαγή στο παρόν. Πρόσθεσε ότι η προσέγγιση του υπεδάφους υπόσχεται κάτι επιπλέον, επειδή οι επιστήμονες μπορούν να μάθουν περισσότερα για την ιστορία της Γης που δεν σχετίζονται άμεσα με το ίδιο το αρχείο πάγου.
«Αυτό είναι πραγματικά, απίστευτα φανταστικό», δήλωσε ο Άλεϊ. «Θα μάθουν υπέροχα πράγματα».
Πηγή: newsbomb.gr