Μειωμένοι κατά πολύ οι πληθυσμοί των μεγάλων ψαριών
Μειωμένοι κατά πολύ οι πληθυσμοί των μεγάλων ψαριών

Τα επόμενα χρόνια, οι ψαράδες θα προμηθεύονται… κιάλια για να βρίσκουν ψάρια. Αυτό, τουλάχιστον, ισχύει για τα παραδοσιακά ψάρια που απολαμβάναμε για δεκαετίες στα πιάτα μας, αφού ήδη στις θάλασσές μας έχουν εισβάλει οι λεγόμενοι λεσεψιανοί μετανάστες.

 

Τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο των ιχθυολόγων, όπως η παράνομη αλιεία, συζητήθηκαν χθες στην πρώτη συνάντηση του κλάδου, της νέας διοικούσας επιτροπής Κρήτης, που οργάνωσε το Παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στον χώρο του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών.

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης, κ. Αλέκος Στεφανάκης, είπε στην «Π» πως η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο μίας  προσπάθειας εξωστρέφειας του Επιμελητηρίου. «Η κρίση μάς ξύπνησε από τον λήθαργο που ήμασταν και είχαμε εγκαταλείψει πολλά, οι ειδικότητες και οι ρόλοι των γεωτεχνικών αρχίζουν να βγαίνουν στο προσκήνιο» ανέφερε.

Οι κ.κ. Ανεζάκη, Στεφανάκης και Νικολιδάκης

Σημείωσε πως στο ΓΕΩΤΕΕ συμμετέχουν οι επιστήμονες που είναι υπεύθυνοι για την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, για την προστασία τους, την προστασία του περιβάλλοντος και την παραγωγή ασφαλών τροφίμων καθώς συμμετέχουν στην αδειοδότηση και τη διαδικασία παραγωγής και στους ελέγχους των τροφίμων. «Την εποχή της ευμάρειας αυτό δε μας απασχολούσε σε βαθμό που κάναμε τρομακτικές αυτοκαταστροφές» τόνισε και πρόσθεσε πως «σήμερα οι ιχθυολόγοι δεν μπορούμε παρά να μείνουν στην πρώτη γραμμή».

Ο εκπρόσωπος των ιχθυολόγων στη διοικούσα του ΓΕΩΤΕΕ, κ. Σάββας Νικολιδάκης, είπε πως «είμαστε στο μέσο της κλιματικής αλλαγής και είναι λογικό ότι θα έρθουν νέα είδη στις θάλασσες και θα εκτοπίσουν τα παλιότερα, θα πρέπει να μάθουμε και στη δίαιτά μας να βάλουμε νέα είδη, ο φόβος να φύγει μέσω της γνώσης, της εμπειρίας και της καταγραφής».

Πρέπει να μάθουμε να τρώμε και τα λεσεψιανά ψάρια!
Οι κ.κ. Ανεζάκη, Στεφανάκης και Νικολιδάκης

Σημείωσε πως «το σύστημα και το περιβάλλον βρίσκει πάντα λύσεις, ο άνθρωπος δυσκολεύεται, το περιβάλλον θα ζήσει και χωρίς εμάς».

Τόνισε πως είναι ανάγκη να επαναλειτουργήσει το άτυπο συμβούλιο αλιείας, όπου συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Περιφέρεια, το ΓΕΩΤΕΕ, ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα,  το Λιμεναρχείο, οι αλιείς.

Η εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου Ιχθυολόγων Ελλάδας, κ. Λίνα Ανεζάκη, είπε πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν προχωρά τις διαδικασίες προκειμένου η Περιφέρεια να μπορεί να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις παράνομης αλιείας. Μέχρι στιγμής, ακούει τα παράπονα των επαγγελματιών και κάνει συστάσεις όπου χρειάζεται.  Τόνισε πως η παράνομη αλιεία είναι μάστιγα για όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, ένα ακόμα πρόβλημα είναι τα λεσεψιανά ψάρια, όπως ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο, που είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο.