Οι παραλίες συνθλίβονται καθώς αυξάνεται η στάθμη της θάλασσας και παράλληλα, η αστικοποίηση της ακτογραμμής, όπως τονίζουν οι επιστήμονες.
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του ΕΛΚΕΘΕ στις Γούρνες φιλοξενεί και συνδιοργανώνει δύο αλλεπάλληλα διεθνή συνέδρια που αφορούν σύγχρονες μεθόδους υποστήριξης λήψης αποφάσεων με εστίαση στο περιβάλλον και στη διεπιστημονική μελέτη και διαχείριση αμμωδών παραλιών.
Η επιστημονική ομάδα EWGDSS κάθε χρόνο, για πάνω από 30 χρόνια έως τώρα, οργανώνει μία επιστημονική συνάντηση στην οποία συζητούνται οι τελευταίες εξελίξεις επάνω σε θέματα που αφορούν τα συστήματα υποστήριξης αποφάσεων. Φέτος η συνάντηση οργανώνεται από το ΕΛΚΕΘΕ σε συνδυασμό με την ετήσια συνάντηση PROMETHEE Days 2018, η οποία έχει ως αντικείμενο την πολυκριτήρια ανάλυση αποφάσεων.
Οργανώνεται με τρόπο που να μοιράζεται μια ημέρα συνεδρίου με το 8o Διεθνές Συμπόσιο Αμμωδών Παραλιών, που πραγματοποιείται στο ΙΘΑΒΒΥΚ από αύριο, Παρασκευή 25, ως τις 29 Μαΐου.
Κύριο θέμα της διάσκεψης θα είναι η πίεση που ασκείται στις αμμώδεις παραλίες λόγω των επιπτώσεων της αύξησης της στάθμης της θάλασσας και της αυξανόμενης αστικοποίησης της ακτογραμμής, οδηγώντας στην αποκαλούμενη «σύνθλιψη των παραλιών».
Αυτά τα συστήματα που συνδέουν τη γη και τη θάλασσα συχνά δεν θεωρούνται παρά μόνο σωροί άμμου. Η πραγματικότητα είναι αντίθετη από μια τέτοια αντίληψη.
Οι αμμώδεις ακτές όχι μόνο αποτελούν ρυθμιστική ζώνη που παρεμποδίζει αποτελεσματικά τη διάβρωση των ακτών, αλλά αποτελεί επιπλέον ένα ζωντανό, ξεχωριστό οικοσύστημα που φιλοξενεί πολλές μορφές ζωής, χλωρίδα και πανίδα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μικρά ημι-χερσαία καρκινοειδή αλλά και εμβληματικά ζώα όπως θαλάσσιες χελώνες.
Είναι ένα σκληρό για τη ζωή περιβάλλον και οι οργανισμοί που ζουν εκεί έχουν εξελιχθεί στην πορεία εκατομμυρίων χρόνων και έχουν αναπτύξει ακριβή ρολόγια, πυξίδες, και μέσα για να σκάβουν την άμμο και κρυπτικά χρώματα που τα προστεύουν από τη θέα και τους θηρευτές.
Όμως αυτά τα μοναδικά οικοσυστήματα συχνά θυσιάζονται σε ένα κοντόθωρο όραμα, στην προσπάθεια μεγιστοποίησης του κέρδους που μπορεί για μικρό διάστημα να παράγει από μια τουριστική χρήση.