ΑΜΑΚ

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις ενεργειακές αδειοδοτήσεις και τον νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, ζητά με παρέμβασή της η ΑΜΑΚ καταγγέλλοντας ότι στο περιεχόμενό του δεν βρίσκει κανείς ούτε μισή φιλοπεριβαλλοντική ρύθμιση καθώς και ότι αποτελεί επάξια τη δεύτερη φάση νομοθέτησης του σχεδίου Χατζηδάκη η πρώτη φάση του οποίου είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε όλη τη χώρα.

Όπως εξηγεί σε σχετική ανακοίνωση της η ΑΜΑΚ, το επίμαχο νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να εγκατασταθούν ακόμα περισσότερες μονάδες ΑΠΕ, επιβάλλοντας ακόμα και περικοπές ενέργειας (άρθρο 10), ενώ παραπέμπονται στο απώτερο μέλλον,  μετά από την εκπλήρωση των άμεσων  σκοπών του νομοσχεδίου, τόσο η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, όσο και η ολοκλήρωση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών.

Την ίδια στιγμή εξομοιώνει τους σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, κατά κύριο λόγο με συσσωρευτές,  με τα έργα ΑΠΕ – ακόμη και αυτούς  που δεν συνδυάζονται με έργα ΑΠΕ- ως προς τη χωροθέτησή τους σε δάση, δασικές εκτάσεις, κάτι που αποτελεί ευθεία απειλή για τις εκτάσεις αυτές,  λόγω της επικινδυνότητας τέτοιου είδους σταθμών (άρθρο 4).

Αντίστοιχα επικαιροποιεί τους όρους αδειοδότησης των μονάδων παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, εξαιρώντας τις μονάδες  των στερεών καυσίμων (λιθάνθρακα και λιγνίτη) και  επιτρέπει την αδειοδότηση μονάδων φυσικού αερίου για 35 χρόνια, αλλά και μονάδων μαζούτ και ντίζελ για 20 χρόνια, (άρθρα 66-68).

Παράλληλα επιτρέπει τη χωροθέτηση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας –χωρίς διάκριση σχετικά με τα αν αυτοί συνδυάζονται ή όχι με έργα ΑΠΕ- σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας και χωρίς κανένα περιορισμό (άρθρο 88). Ακόμα απαλλάσσει από περιβαλλοντική αδειοδότηση τα δέκα Πιλοτικά Θαλάσσια Πλωτά Φωτοβολταϊκά που επιτρέπει να εγκατα-

σταθούν ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές, πέρα από άλλες χαριστικές ρυθμίσεις που παρέχει σ’ αυτά και δεν ορίζει καμιά περιβαλλοντική αρχή για την παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιπτώσεών τους (άρθρα 90 -96).

Ειδικά για την Κρήτη, διατηρεί τη δυνατότητα εγκατάστασης υβριδικών σταθμών, εξομοιώνοντας τους σταθμούς αυτούς με τα μικρά συστήματα που επιτρέπει να εγκατασταθούν στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, ενώ οι υβριδικοί σταθμοί ανήκουν προφανέστατα στις κατηγορίες σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με ΑΠΕ που περιγράφονται στη συνέχεια και ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης  (άρθρο 3, παρ. 45).