Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Ξυλούρης
Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Ξυλούρης

Μπορεί οι περιοχές Natura να καταλαμβάνουν πάνω από το 1/3 της Κρήτης, ωστόσο μέχρι και σήμερα, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική προσπάθεια για τη διαχείριση τους.

«Δεν μπαίνει πέτρα σε πέτρα» συνήθιζαν να λένε όσοι γνωρίζουν το θέμα των περιοχών, θέλοντας να περιγράψουν μία διαχρονική παθογένεια, η οποία επικρατεί όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το θέμα έρχεται να ρυθμίσει στον βαθμό που μπορεί να το πράξει η Περιφέρεια Κρήτης και η αρμόδια Αντιπεριφέρεια Περιβάλλοντος που την ερχόμενη Τρίτη στα Χανιά συζητά το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις περιοχές Natura που δεν έχουν ακόμα συζητηθεί του Ρεθύμνου και των Χανίων. Στη συνέχεια, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης θα έρθει να επικυρώσει ή να απορρίψει (κάτι που φαίνεται θεωρητικά απίθανό πάντως) το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Αναφέρεται ότι το νέο πλαίσιο χωρίζει την Κρήτη και τις περιοχές Natura σε τέσσερις διαφορετικές ζώνες, εντός των οποίων καθορίζονται συγκεκριμένες δράσεις που επιτρέπονται και απαγορεύονται. Στην ουσία δηλαδή, μετά από μια μακρά διαδικασία διαβούλευσης κι ελέγχων, οι περιοχές Natura παύουν να αποτελούν «άβατο», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επιτρέπονται εντός τους δράσεις που επιβαρύνουν το περιβάλλον ή αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία τους.

«Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη και προσεκτική παρέμβαση που γίνεται απ’ άκρη σ’ άκρη της Κρήτης» διευκρινίζει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Ξυλούρης και προσθέτει:

«Είναι μια τεράστια και σημαντική παρέμβαση που μας καθορίζει το βασικό ρυθμιστικό πλαίσιο για συγκεκριμένες περιοχές που αποτελούν πάνω από το 1/3 της Κρήτης και για τις οποίες οφείλουν να υπάρξουν σχετικές ρυθμίσεις. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που έρχεται ένα διαχειριστικό σχέδιο για τις συγκεκριμένες περιοχές».