κέντρο - λιοντάρια
Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την εφαρμογή των νέων κανόνων στη διαχείριση των βιοαποβλήτων στο κέντρο της πόλης

Το εναρκτήριο λάκτισμα για την αντίστροφη μέτρηση που σηματοδοτεί η  εφαρμογή  των νέων μέτρων, στη διαχείριση των βιοαποβλήτων στα καταστήματα εστίασης της πόλης, τα οποία θα εφαρμόζει από το Σεπτέμβρη ο Δήμος Ηρακλείου, δίδεται στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιείται την ερχόμενη Δευτέρα στις 11:00, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν βαρύτατα πρόστιμα 5.000- 10.000 ευρώ αλλά και μειώσεις δημοτικών τελών 5-20% στα καταστήματα του κέντρου της πόλης, σε καλούνται να γυρίσουν σελίδα σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των οργανικών υπολειμμάτων τους.

Στη σύσκεψη στην οποία έχουν κληθεί να συμμετέχουν όλοι οι ιδιοκτήτων των καταστημάτων εστίασης, θα παρευρεθούν εκπρόσωποι της υπηρεσίας Ανακύκλωσης και Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, της Δημοτικής Αστυνομίας, του 1ου Δημοτικού Διαμερίσματος, του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.) του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης ν. Ηρακλείου, του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Μέσα σε ειδικούς κάδους οφείλουν οι καταστηματάρχες να αφήνουν τα οργανικά υπολείμματα των τροφών
Μέσα σε ειδικούς κάδους οφείλουν οι καταστηματάρχες να αφήνουν τα οργανικά υπολείμματα των τροφών

Ο νέος τρόπος διαχείρισης των βιοαποβλήτων

Κανόνες και όρια σε σχέση με τη διαχείριση των βιοαποβλήτων των επιχειρήσεων επισιτισμού, βάζει ο Δήμος Ηρακλείου, ο οποίος καλεί για το σκοπό αυτό σε σύσκεψη τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της πόλης με σκοπό να δώσει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι όποιος ρυπαίνει πληρώνει.

Εκείνο το οποίο αναμένεται να ξεκαθαριστεί στο πλαίσιο της σύσκεψης είναι ότι πρέπει να μπει ένα οριστικό τέλος στα λάδια και τις βρωμιές που αφήνονται στους πεζόδρομους του κέντρου από όπου περνούν καθημερινά εκατοντάδες τουρίστες που αντικρύζουν μια εικόνα που αδικεί την πόλη και τον πολιτισμό της.

Όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Χάρης Μαμου- λάκης είναι σαφές ότι θα μπουν πρόστιμα και θα τιμωρηθούν όσοι επιμένουν να ρυπαίνουν και στην κατεύθυνση αυτή θα ζητηθεί και η συνδρομή της δημοτικής Αστυνομίας. Το θέμα όμως για τη δημοτική Αρχή είναι να μη φτάσουμε εκεί.

Το ζητούμενο είναι να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο διαχείρισης των βιοαποβλήτων με τους επιχειρηματίες του κέντρου στους οποίους θα παρέχουμε όλες τις αναγκαίες διευκολύνεις που απαιτούνται για να σεβαστούν το περιβάλλον και να λειτουργήσουν σαν ένα κομμάτι του σχεδιασμού που εξελίσσεται για την κυκλική οικονομία.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος, η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται με αφορμή την ένταξη του Δήμου Ηρακλείου στο πρωτοποριακό πρόγραμμα A2U FOOD. Αξίζει να θυμίσουμε ότι η πρόταση που είχε καταθέσει ο Δήμος Ηρακλείου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  στο πλαίσιο του προγράμματος «Αστικές Καινοτόμες Δράσεις»,  επιλέχτηκε ως η 2η καλύτερη στην Ευρώπη ανάμεσα σε 312 προτάσεις από τις οποίες εγκρίθηκαν μόλις οι 16.

Από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις του A2U FOOD άλλωστε  είναι να λειτουργήσουν στο κέντρο της πόλης υπερσύγχρονοι κομποστοποιητές για τα βιοαπόβλητα των επιχειρήσεων επισιτισμού, έτσι ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα ρύπανσης των πεζοδρομίων, των οδών και των πεζοδρόμων, να βελτιωθεί η διαδικασία για τους ίδιους τους επαγγελματίες και να αναβαθμιστεί η καθημερινότητα των πολιτών.

Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος, εκείνο το οποίο θα ζητηθεί από τους καταστηματάρχες είναι να εντάξουν στην καθημερινότητα τους τη χρήση των κομποστοποιητών για τα βιοαπόβλητα, και να ρίχνουν εκεί τα σκουπίδια τους τα οποία θα συγκεντρώνονται από την υπηρεσία καθαριότητας σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.