Η ανεξέλεγκτη ρίψη των λυμάτων στο φαράγγι του Βενεράτου

Στο “περίμενε” τα έργα που θα σταματήσουν την ανεξέλεγκτη ρίψη των λυμάτων στο φαράγγι του Βενεράτου, τον σπουδαίο φυσικό πλούτο του οποίου κατέγραψαν κορυφαίοι επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

Συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από τότε που διασφαλίστηκαν τα χρήματα για να μπει φραγμός στο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στο φαράγγι του Βενεράτου, όπου τα λύματα τριών χωριών πέφτουν ανεξέλεγκτα, ενώ το έργο που εξαγγέλθηκε με δόξα και τιμή παραμένει στα χαρτιά. Παρά τις αλλεπάλληλες υποσχέσεις της δημοτικής Αρχής ότι το έργο θα υλοποιηθεί, η μία προθεσμία διαδέχεται την επόμενη χωρίς η υπόθεση να έχει προχωρήσει μισό βήμα.

Έτσι  τα λύματα της Αυγενικής, των Κερασίων, του Βενεράτου διανύουν μια μεγάλη διαδρομή, που περνά μέσα από το μοναδικού φυσικού κάλλους φαράγγι του Βενεράτου και ποτίζει τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις με ελιές και αμπέλια και δεκάδες περιβόλια, μεταφέροντας τις παρενέργειες της μεγάλης αυτής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στο πιάτο μας.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν από την προηγούμενη δημοτική περίοδο, όταν εγκαινιάστηκε ο βιολογικός καθαρισμός, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το αυτονόητο, δηλαδή τα δίκτυα τα οποία θα μεταφέρουν τα λύματα, άρα αυτά εξακολουθούν να διαχέονται ανεξέλεγκτα στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, έντονο προβληματισμό και αγωνία έχει προκαλέσει στους κατοίκους της περιοχής το γεγονός ότι, ακόμα και έτσι που λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός χωρίς συνδέσεις, εμφανίζει προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να ρυθμίζονται συνεχώς από ανθρώπους της ΔΕΥΑΗ, που αναγκάζονται κάθε λίγο και λιγάκι να αποκαθιστούν τη λειτουργία του.

Η σημερινή δημοτική αρχή η οποία γνωρίζει όλα τα ζητήματα αυτά από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης βρήκε από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη το κονδύλι για την εγκατάσταση των δικτύων που θα βάλουν τέλος στην ανεξέλεγκτη ρίψη των λυμάτων. Όμως τα έργα δεν προχωρούν, με επίσημη δικαιολογία τις εμπλοκές της γραφειοκρατίας, που όπως ισχυρίζεται ανακόπτουν τις προσπάθειες της να υλοποιήσει το έργο.

Ωστόσο, αυτό το οποίο διερωτάται εύλογα η κοινωνία είναι, εάν σε ένα τόσο απλό θέμα, που αφορά μια συνηθισμένη σύνδεση αγωγών με έναν βιολογικό καθαρισμό ο Δήμος δε βρίσκει λύση, πόσο αποτελεσματικός μπορεί να είναι σε πιο σύνθετα ζητήματα. Παράλληλα όμως η καθυστέρηση αυτή σκιαγραφεί πόσο χαλαρά είναι τα αντανακλαστικά της δημοτικής αρχής σε ένα θέμα που αφορά το φυσικό περιβάλλον και συνδέεται άρρηκτα με τη δημόσια υγεία, καθώς ρυπαίνονται νερά.

Είναι ευρέως γνωστή μάλιστα η  αυστηρότατη και η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία  σε τέτοια ζητήματα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε γίνονται συζητήσεις προκειμένου να κατατεθεί προσφυγή κατά του Δήμου Ηρακλείου για τον χειρισμό του στην επίμαχη υπόθεση, αφού ενώ έχει στα χέρια του τη λύση επιλέγει να αναπαράγει το πρόβλημα…

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την τεράστια αξία του φαραγγιού την έχουν αναδείξει κορυφαίοι επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, το πόρισμα των οποίων για τα ειδικά χαρακτηριστικά του σπουδαίου αυτού φυσικού πλούτου της περιοχής έχει παρουσιάσει η «Π» με αναλυτικό δημοσίευμάτης. Αντίστοιχα έχουν αναδειχτεί σε δημοσίευμα της «Π» στις 12-6-17 και σπουδαία ιστορικά στοιχεία του φαραγγιού, όπου το καλοκαίρι του 1821 έγινε μια μαρτυρική σφαγή των κατοίκων της περιοχής, γεγονός που  επιβάλλει την ανάδειξη του ως τόπου θυσίας και μαρτυρίου. Μέχρι στιγμής, όπως αποδεικνύεται, τίποτα από τα παραπάνω δεν έχουν συγκινήσει τοΝ Δήμο Ηρακλείου, που δείχνει να έχει παραπέμψει το όλο θέμα στις καλένδες…