«Καθαρίζω το περιβάλλον, καθαρίζω μέσα μου,  αναπνέω ελεύθερα» είναι το σύνθημα των εκδηλώσεων.
«Καθαρίζω το περιβάλλον, καθαρίζω μέσα μου,  αναπνέω ελεύθερα» είναι το σύνθημα των εκδηλώσεων.

Με πέντε βήματα, νικάμε την ατμοσφαιρική ρύπανση! Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Αγίας Τριάδας και τη θεραπευτική κοινότητα ΚΕΘΕΑ Αριάδνη τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και το φετινό της μήνυμα «BeatAirPollution» διοργανώνοντας παράλληλες δράσεις σε δύο σημεία της πόλης, στον Κόλπο του Δερματά και στην πλατεία Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας.

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου, στις 10:00 το πρωί, το Μουσείο απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στους κατοίκους της πόλης να κατέβουν με τα ποδήλατά τους (#BeatAirPollution1) μέχρι το Μουσείο και μαζί με τα μέλη και το προσωπικό της Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη επισκέπτονται τον κόλπο του Δερματά και φροντίζουν την ακτή. Αμέσως μετά στον βοτανικό κήπο του Μουσείου φυτεύουν ένα δέντρο, ανάσα καθαρού αέρα (#BeatAirPollution2), παρέα με τον βοτανολόγο του Μουσείου, Μανώλη Αβραμάκη.

Το απόγευμα σε συνεργασία με τον περιβαλλοντικό Σύλλογο Αγίας Τριάδας στην πλατεία Ιερού Ναού της ίδιας γειτονιάς θα υλοποιηθεί από το Μουσείο η δράση «Οι σπόροι ταξιδευτές».

Οι σπόροι ταξιδεύουν από μέρος σε μέρος, με τη βοήθεια του αέρα (#BeatAirPollution3), μέχρι να βρουν γόνιμο έδαφος. Μέσα από τον φακό του Στερεοσκόπιου οι σπόροι και τα φυτά αποκαλύπτουν τα μυστικά της ομορφιάς τους και την περίεργη δομή τους. Παράλληλα, υπό την καθοδήγηση της ζωγράφου Καδιανής Βελιγραντάκη και χρησιμοποιώντας non-toxic υλικά (#BeatAirPollution 4) ζωγραφίζουν τη σκιά ενός δέντρου Insitu -δεν χρειάζονται γνώσεις ζωγραφικής.

Ένα ρομπότ, ο Wall-E του Andrew Stanton, που έχει σχεδιαστεί για να καθαρίζει την καλυμμένη από απόβλητα γη του μέλλοντος θα πει την ιστορία του σ΄ έναν αυτοσχέδιο θερινό κινηματογράφο. Ο Wall-E ερωτεύεται ένα άλλο ρομπότ, την ΕΥΑ, και την ακολουθεί ως το διάστημα, σε μια περιπέτεια που θα αλλάξει τη μοίρα του είδους του και της ανθρωπότητας.

Η βραδιά κλείνει με χαμηλόφωνη παραδοσιακή μουσική στην πλατεία Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας από τον Χάρη Φασουλά με την παρέα του, χωρίς ηχητική υποστήριξη και φώτα (#BeatAirPollution5).

Το Πλάνο της  Ημέρας Περιβάλλοντος 2019 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης με τη θεραπευτική κοινότητα ΚΕΘΕΑ Αριάδνη έχει ως εξής:

10:00 π.μ.: «Φροντίζω τον Κόλπο του Δερματά»

11:30 π.μ.: «Φυτεύω μια πνοή ζωής»  στην πλατεία Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας με τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Αγίας Τριάδας

17:30 μ.μ.: «Ζωγραφίζοντας τον απόηχο της φύσης» με την Καδιανή Βελιγραντάκη

18:30 μ.μ.: «Οι σπόροι ταξιδευτές»

19:30 μ.μ.:  Προβολή της ταινίας Wall

21:00 μ.μ.: Μουσική βραδιά με τον Χάρη Φασουλά και την παρέα του.