Τρίμηνη παράταση ζητά από την εταιρεία του Κτηματολογίου, και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου, λόγω της εξαιρετικά χαμηλής συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία της κτηματογράφησης.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στη σχετική επιστολή «παρά το ότι θεωρούμε σχεδόν βέβαιο ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημά μας, λόγω του χαμηλού ποσοστού των δηλώσεων που έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα, καλούμε τους ιδιοκτήτες να φροντίσουν να δηλώσουν έγκαιρα και σωστά τα ακίνητά τους.
Αν τα ακίνητα δεν δηλωθούν σωστά ή και καθόλου, στη φάση που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, όταν η διόρθωση ή η δήλωσή τους, γίνει αργότερα τότε το κόστος της διόρθωσης ή της δήλωσης θα είναι μεγαλύτερο γιατί για να διορθωθούν το πιθανότερο είναι να χρειαστεί να προσφύγουν στα δικαστήρια. Η σημαντικότερη όμως συνέπεια είναι ότι τα ακίνητα που δεν θα δηλωθούν καθόλου θεωρούνται άγνωστου ιδιοκτήτη και όταν θα λήξει και η προθεσμία διόρθωσης με δικαστική απόφαση τότε θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου.
Το πιο σημαντικό σημείο για να δηλωθεί ένα ακίνητο σωστά είναι να εντοπιστεί σωστά και να καταχωρηθεί με τις σωστές συντεταγμένες του. Αυτό μπορεί να γίνει είτε όταν η δήλωση συνοδεύεται με τοπογραφικό που αναγράφει τις συντεταγμένες του ακινήτου με το σύστημα ΕΓΣΑ 87, είτε σημείωμα που αναφέρει τις συντεταγμένες που έχουν ληφθεί από τοπογράφο ή πολιτικό μηχανικό και να έχει την υπογραφή και τη σφραγίδα του.
Η δεύτερη λύση κοστίζει λιγότερο από τη εκπόνηση τοπογραφικού και είναι το ίδιο ασφαλής. Οποιαδήποτε άλλη λύση δεν είναι ασφαλής. Οι συντεταγμένες που λαμβάνονται από τους τοπογράφους ή τους μηχανικούς είναι ακριβής και γίνεται με μηχάνημα που ονομάζεται γεωδαιτικός σταθμός και αποτελεί εργαλείο με σημαντικό κόστος κτήσης.
Τα πρόσωπα αυτά είναι τα μόνα αρμόδια από το νόμο για να κάνουν την εργασία αυτή. Η λήψη συντεταγμένων από τρίτα άτομα ή και από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, με κινητά τηλέφωνα ή με GPS, μπορεί να έχει απόκλιση μέχρι και 7 μέτρα. Η δήλωση με αεροφωτογραφίες του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν επίσης σημαντικές αποκλείσεις γιατί αποτυπώνουν την καλλιέργεια και όχι την ακριβή έκταση των ακινήτων. Το ίδιο ισχύει και για παλιά τοπογραφικά που οι μετρήσεις έχουν γίνει με κορδέλα.
Τα ακίνητα που βρίσκονται στο δήμο Ηρακλείου πριν την επέκτασή του στα κοντινά χωριά του Ηρακλείου, έχουν δηλωθεί πριν το 2011, υπάγονται στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου και δεν και χρειάζεται να δηλωθούν ξανά. Θα πρέπει όμως οι ιδιοκτήτες τους είτε να εκτυπώσουν ηλεκτρονικά από το διαδίκτυο είτε να πάρουν αντίγραφα κτηματολογικών φύλλων από το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου, εάν δεν έχουν πάρει από το 2011 και μετά για να ελέγξουν αν οι εγγραφές είναι σωστές.
Τα αντίγραφα που έχουν εκδοθεί πριν το 2011 από την ανάδοχο εταιρία δεν ισχύουν. Τα λάθη πρέπει να διορθωθούν μέχρι το 2025. Μέχρι τότε πρέπει να δηλωθούν και τα αδήλωτα ακίνητα και μέχρι τότε πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία ανεξαρτητοποίησης οικοπέδων που είναι τμήματα εξ αδιαιρέτου μεγαλύτερων οικοπέδων.
Το χρονικό διάστημα δεν είναι μεγάλο γιατί στις περιπτώσεις που χρειάζεται να εκδοθεί δικαστική απόφαση αν υπάρχει αντιδικία και χρειαστεί η υπόθεση να κριθεί και από Εφετείο ίσως να μην προλάβουν οι ιδιοκτήτες τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα αδήλωτα ακίνητα (άγνωστου ιδιοκτήτη) να περιέλθουν στο Δημόσιο, αυτά δε που έχουν δηλωθεί εξ ολοκλήρου ή τμήματά τους από τρίτους να ανήκουν στους τρίτους, όπως έχει συμβεί ήδη σε περιοχές της χώρας που οι εγγραφές έχουν οριστικοποιηθεί».