Ζήτηση ρεκόρ παρουσιάζει το πρόγραμμα-”γέφυρα” για την επιδότηση των δόσεων δανείων συνδεδεμένων με την πρώτη κατοικία δανειοληπτών που πλήττονται από τον κοροναϊό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στις δεκαπέντε πρώτες ημέρες λειτουργίας του προγράμματος έχουν υποβληθεί αιτήσεις που αντιστοιχούν σε όσες είχαν υποβληθεί μέσα σε ένα χρόνο στο προηγούμενο πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων του νόμου 4605/2019.
Ειδικότερα, μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 17 Αυγούστου, δύο ακριβώς εβδομάδες μετά την έναρξη του προγράμματος, οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί οριστικά στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ανέρχονταν σε 32.000.
Η παραδοσιακά “νεκρή” εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου αποδείχτηκε ιδιαίτερα ενεργή για τους αιτούμενους δανειολήπτες που πλήττονται από τον κορονοϊό, με τον ρυθμό αποδοχής του προγράμματος “γέφυρα” να είναι πενταπλάσιος συγκριτικά με το παλιό πρόγραμμα επιδότησης δανείων του νόμου 4605/2019.
Στην αυξημένη αποδοχή του προγράμματος συμβάλλει η κινητοποίηση των τραπεζών, οι οποίες όχι μόνο προβάλλουν στις ιστοσελίδες τους το πρόγραμμα, αλλά ενημερώνουν επίσης τους πελάτες τους μέσω αποστολής SMS και e-mail.
H προώθηση του προγράμματος για τις τράπεζες είναι ζωτικής σημασίας, καθώς λειτουργεί ως ανάχωμα στη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα “γέφυρα” υποστηρίζει το σύνολο των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση και έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018.
Αίτηση για το πρόγραμμα “γέφυρα” στην ειδική πλατφόρμα που θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, μπορούν να υποβάλουν:
– Εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στους οποίους παρασχέθηκε οικονομική ενίσχυση ή των οποίων ο μέσος μικτός μηνιαίος μισθός παρουσίασε μείωση
– Ελεύθεροι επαγγελματίες ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, στους οποίους παρασχέθηκε οικονομική ενίσχυση ή των οποίων τα έσοδα παρουσίασαν μείωση
– Άνεργοι ή μακροχρόνια άνεργοι στους οποίους παρασχέθηκε οικονομική ενίσχυση
– Φυσικά πρόσωπα – ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έλαβαν μειωμένο μίσθωμα
– Εταίροι προσωπικών ή κεφαλαιουχικών εταιρειών των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί υποχρεωτικά ή/και έχουν λάβει ενίσχυση
– Δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής και έχουν παρουσιάσει μείωση εισοδημάτων λόγω των συνεπειών της πανδημίας.