Επιστολές υπαναχώρησης από δάνεια

Επιστολές υπαναχώρησης από δάνεια με εγγύηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, λαμβάνουν οι τράπεζες από, μικρές κυρίως, επιχειρήσεις.

Πρόκειται για δάνεια που έχουν ήδη εγκριθεί και οι επιχειρήσεις δηλώνουν στις τράπεζες πως δεν επιθυμούν να εκταμιεύσουν, αναβάλλοντας την προοπτική του δανεισμού τους για το επόμενο έτος.

Οι δηλώσεις υπαναχώρησης αναφέρουν πως δεν υφίσταται ανάγκη δανεισμού στην παρούσα φάση και αν αυτή διαπιστωθεί στο μέλλον, θα επανεξεταστεί σε συνεννόηση με την τράπεζα και εκτός του εγγυοδοτικού προγράμματος της Αναπτυξιακής Τράπεζας που “τρέχει” μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Η υπαναχώρηση επιχειρήσεων από εγγυημένα δάνεια που έχουν εγκριθεί και για τα οποία η ζήτηση που είχε εκδηλωθεί ήταν τεράστια, υποδηλώνει ότι αρκετές επιχειρήσεις, κυρίως του τουριστικού κλάδου, προτίμησαν να μην λειτουργήσουν και να μην επιβαρυνθούν με δανεισμό, παρά τους ευνοϊκούς όρους.

Υπουργείο Ανάπτυξης, Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τράπεζες, πάντως, κάθονται σήμερα το πρωί στο “τραπέζι” (τηλεδιάσκεψη) προκειμένου να αποτιμήσουν την κατάσταση και να συζητήσουν την επόμενη φάση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Οι τράπεζες αναμένουν το άνοιγμα της δεύτερης φάσης του προγράμματος εγγυοδοσίας της ΕΑΤ μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου αναμένουν από την ΕΑΤ να βγάλει ως προϊόν το “νέο ΤΕΠΙΧ ΙΙ”.

Πρόκειται για την επέκταση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ κατά 603 εκατ. ευρώ (από 400 εκατ. σε 1,003 δισ. ευρώ) που ενέκρινε το Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να καλυφθεί η υπερβάλλουσα ζήτηση που είχε εκδηλωθεί.

Την προοπτική επέκτασης του προγράμματος είχε επισημάνει εγκαίρως το Capital.gr, αναφέροντας επιπλέον σε ρεπορτάζ της 10ης Ιουλίου ότι οι όροι συμμετοχής τραπεζών και Δημοσίου στην επέκταση του προγράμματος δεν θα είναι στην προηγούμενη αναλογία 60% – 40%, αλλά οι τράπεζες θα συμμετέχουν συνεισφέροντας το 95% και η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα καλύψει το υπόλοιπο 5% για την επιδότηση των τόκων δύο ετών των δανείων που θα δοθούν.

Η μεγαλύτερη συμμετοχή των τραπεζών ήταν απαραίτητη λόγω της έλλειψης περαιτέρω διαθέσιμων πόρων από πλευράς Δημοσίου για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση από πλευράς επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι τα εγκεκριμένα αιτήματα επιχειρήσεων για δανειοδότηση από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ανέρχονται σε 12.900, με το συνολικό αιτούμενο ποσό στα 1,8 δισ. ευρώ.