Η πανδημία Covid-19 διέκοψε απότομα τη σταθερή οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα, τονίζει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ενώ προβλέπει ότι η φετινή ύφεση θα διαμορφωθεί στο 9,5%.
Πριν από την πανδημία, σημειώνει, όλοι οι οικονομικοί δείκτες κινούνταν προς τη σωστή κατεύθυνση: θετική αύξηση του ΑΕΠ, σταθερά μειωμένη ανεργία, ισχυρά δημοσιονομικά πλεονάσματα και καλό οικονομικό κλίμα.
Το lockdown που επιβλήθηκε τον Μάρτιο επηρέασε σοβαρά την κατανάλωση και τη συνολική οικονομική δραστηριότητα. Τα αποτελέσματα ήταν περισσότερο ορατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 όταν το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 15,2 τοις εκατό από έτος σε έτος, μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις στις περιοχές που επενδύει η EBRD.
Η διακοπή σχεδόν όλων των ταξιδιών στην Ελλάδα από τον Μάρτιο έως την 1η Ιουλίου επηρέασε σοβαρά τον τουριστικό τομέα, ο οποίος συνήθως αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα πέμπτο του ΑΕΠ. Τα καθαρά έσοδα από τις υπηρεσίες μεταφορών μειώθηκαν επίσης σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Η ισχυρή δημοσιονομική απόδοση και τα μέτρα ανακούφισης χρέους των τελευταίων ετών παρέχουν “καύσιμα” για ένα ισχυρό δημοσιονομικό πακέτο στήριξης κατά της πανδημίας, ύψους 8,4% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, η ισχυρή ύφεση για το 2020 είναι αναπόφευκτη, με το ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 9,5% φέτος για να ανακάμψει κατά 4% το 2021.
Η μερική ανάκαμψη το επόμενο έτος ενέχει σημαντικά ρίσκα, ιδίως σε σχέση με ενδεχόμενη διατήρηση των κλυδωνισμών στον τουρισμό και άλλους τομείς – κλειδιά της ελληνικής οικονομίας.