ην εμφάνισή τους αναμένεται να κάνουν στην αγορά μέσα στο έτος τα «δυναμικά» πορτοκαλί χρώματος τιμολόγια που θα συμπληρώσουν τη βεντάλια των πολύχρωμων τιμολογίων.
Τα «δυναμικά» τιμολόγια προσφέρουν δυνατότητα χρέωσης της κιλοβατώρας σε πραγματικό χρόνο, ανά 15λεπτο, και ευκαιρία μείωσης του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές, αφού θα μπορούν –στο μέτρο πάντα του δυνατού– να μεταφέρουν την κατανάλωσή τους σε ώρες χαμηλού κόστους, που είναι συνήθως οι μεσημεριανές, με την υπερπαραγωγή των φωτοβολταϊκών. Το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με τη ΡΑΑΕΥ και τους παρόχους ενέργειας προετοιμάζει αυτή την περίοδο το πλαίσιο για τα δυναμικά τιμολόγια, τα οποία όμως θα αφήνουν απέξω τους οικιακούς καταναλωτές και αυτό γιατί προϋπόθεση προκειμένου να υπάρξει καταμέτρηση και χρέωση της κιλοβατώρας σε πραγματικό χρόνο είναι η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, που αποτελεί στρατηγικό project του ΔΕΔΔΗΕ εδώ και τουλάχιστον μία 10ετία.
Σε πρώτη φάση την ευελιξία των δυναμικών τιμολογίων θα αξιοποιήσουν επιχειρήσεις μέσης τάσης και χαμηλής τάσης κάτω από 25 KVA, δηλαδή επαγγελματικά εργαστήρια, κομμωτήρια, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία κ.λπ., όπως επίσης και δημόσια κτίρια με μεγάλες καταναλώσεις. Πρόκειται, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες από τη ΡΑΑΕΥ σε σύσκεψη στο ΥΠΕΝ, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι προμηθευτές ρεύματος και ο ΔΕΔΔΗΕ, για περίπου 600.000 έξυπνους μετρητές σήμερα, στους οποίους θα προστεθούν άλλοι 50.000 έως το τέλος του έτους. Μέσα στο 2025, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΔΔΗΕ, θα εγκατασταθούν επιπλέον 300.000 μετρητές. Κατά προτεραιότητα θα τοποθετηθούν σε επιχειρήσεις και κτίρια του Δημοσίου, ώστε η κατανάλωση που θα μπορεί να ενταχθεί σε δυναμική τιμολόγηση να φθάσει μέχρι το τέλος του έτους στο 55% με 60%.
Για τα 7 εκατ. οικιακών καταναλωτών ο δρόμος για την αξιοποίηση των δυναμικών τιμολογίων θα ανοίξει σταδιακά και θα ολοκληρωθεί στο τέλος της δεκαετίας. Με την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών θα μπορούν και οι οικιακοί καταναλωτές, γνωρίζοντας από την προηγούμενη ημέρα τη διακύμανση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, να προγραμματίζουν τη χρήση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών (πλυντήρια, κουζίνες, σίδερο κ.λπ.) τις ώρες που η τιμή είναι χαμηλή. Αυτό βέβαια προϋποθέτει εκτός από τον έξυπνο μετρητή και χρήση έξυπνων συσκευών που θα μπορούν να τίθενται από απόσταση σε λειτουργία, με το ΥΠΕΝ να εξετάζει ένα πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης οικιακών συσκευών με «έξυπνες» για να στηρίξει τις προσπάθειες εξοικονόμησης των νοικοκυριών.
Στόχος του ΥΠΕΝ είναι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να έχει ολοκληρωθεί από τη ΡΑΑΕΥ το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα «δυναμικά» τιμολόγια που θα απευθύνονται σε επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΑΕΥ έχει προγραμματίσει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα δύο διαδοχικές συναντήσεις με τους προμηθευτές για να καταλήξουν στους τύπους τιμολογίων που θα διαθέσουν στην αγορά.
Παράλληλα με την κατάρτιση του πλαισίου για τα «δυναμικά» τιμολόγια, το ΥΠΕΝ προωθεί και την κατάρτιση του σχεδίου μεταφοράς του νυχτερινού τιμολογίου την ημέρα και σε ώρες που θα συμβαδίζουν με τις χαμηλές διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος. Το μέτρο αφορά περίπου 1,4 εκατομμύριο καταναλωτές που διαθέτουν συμβατό αναλογικό μετρητή, διπλής εγγραφής. Αν και οι αλλαγές δεν έχουν ακόμη «κλειδώσει», το επικρατέστερο σενάριο είναι χαμηλότερες χρεώσεις να μεταφερθούν στη ζώνη 14.00-16.00, που κορυφώνεται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών και η χονδρεμπορική τιμή πέφτει πολύ χαμηλά.