Χρέη προς το Δημόσιο: Αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις – Τι ισχύει και τι αλλάζει

Διάταξη του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά, προβλέπει πως οι ποινικές διώξεις μπορούν να ανασταλούν για όσους έχουν χρέη στο Δημόσιο (εφορία, δημόσιες επιχειρήσεις), εφόσον αυτοί έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, «διάταξη που καταθέτουμε στο σχέδιο νόμου που είναι τώρα στη Βουλή για την Κεφαλαιαγορά, εάν κάποιος ρυθμίσει και εξυπηρετεί τις οφειλές του, η ποινική δίωξη θα αναστέλλεται για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ρύθμιση και όταν εξοφλήσει το αξιόποινο θα εξαλείφεται.

Εάν κάποιος, βέβαια, σταματήσει να πληρώνει –διευκρίνισε ο υπουργός– τότε θα κινείται η δικαστική διαδικασία ανάποδα. Δεν μπορεί να ταλαιπωρούμε τους πολίτες, αυτό είναι κάτι που δεν κοστίζει στο κράτος αλλά διευκολύνει πολύ τους πολίτες και αυτή θα είναι και η δική μας δουλειά».

Τι ίσχυε και τι αλλάζει

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο ισχύοντας νόμος, προβλέπει πως όποιος δεν καταβάλει τα βεβαιωμένα στη φορολογική διοίκηση χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης:

α) Ενός τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών, υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ.

β) Τριών τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

Η ποινική δίωξη ασκείται ύστερα από αίτηση του προϊσταμένου της ΔΟΥ ή των ελεγκτικών κέντρων ή του τελωνείου προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας τους, που συνοδεύεται υποχρεωτικά από πίνακα χρεών, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης εξοφλήσει το χρέος του μέχρι την εκδίκαση του ποινικού σκέλους της υπόθεσής του σε οποιονδήποτε βαθμό ή εφόσον εντάξει το χρέος του σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, μπορεί να γλιτώσει την ποινή φυλάκισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου ανέρχονται στο ποσό των 110 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26 δισ. θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης.

Οι οφειλέτες με χρέη άνω των 100.000 έως και 1.000.000 ευρώ ανέρχονται σε 47.701 και ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις. Το ποσό που οφείλουν ξεπερνάει τα 12,5 δισ. ευρώ. Επίσης, 9.830 οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ χρωστούν 84 δισ. ευρώ στην Εφορία. Και γι’ αυτούς μπορεί –εάν δεν έχει ήδη γίνει– να ασκηθεί ποινική δίωξη.