Ξεκίνησε επισήμως με τη δημοσίευση της πρόσκλησης η ανταλλαγή 20 παλαιών ομολογιακών εκδόσεων, που εκδόθηκαν με το PSI, συνολικού ύψους 29,7 δισ. ευρώ, με πέντε νέες εκδόσεις. Οι επενδυτές έχουν προθεσμία να αποδεχτούν την πρόταση για το swap (ανταλλαγή) μέχρι τις 28 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με πηγές της ΤτΕ που επικαλείται το Reuters, ελληνικά συνταξιοδοτικά ταμεία που ελέγχουν τίτλους ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή.
Η Ελλάδα κάνει τα απαραίτητα βήματα για τις μελλοντικές εξόδους στις αγορές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ανακοίνωση του swap ομολόγων. «Κάνουμε την απαραίτητη δουλειά για να διασφαλίσουμε τις απαιτούμενες συνθήκες ρευστότητας για τις μελλοντικές εξόδους στις αγορές» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Reuters.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόσκληση, η Αθήνα προσκαλεί τους ιδιώτες ομολογιούχους να ανταλλάξουν περίπου 20 σειρές ομολόγων με 5 νέους τίτλους. Τα νέα ομόλογα θα έχουν λήξεις στα 5, 10, 15, 17 και 25 χρόνια. Το επιτόκιο των ομολόγων θα είναι σταθερό και θα προσδιοριστεί με τέτοιο τρόπο, προκειμένου η συναλλαγή να είναι ουδέτερη τόσο για τους ομολογιούχους όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο.
Τη συναλλαγή έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν στους διεθνείς επενδυτές οι BNP Paribas, η Citigroup Global Markets Limited, η Deutsche Bank AG, το υποκατάστημα του Λονδίνου, η Goldman Sachs, η HSBC Bank plc και η Merrill Lynch International. Η Alpha Bank ΑΛΦΑ, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς ενεργούν ως Co-Dealers Managers σε σχέση με τους εγχώριους επενδυτές και ως πράκτορες πληροφοριών και ανταλλαγής.
Ο στόχος του swap για την ανταλλαγή
Ειδικότερα, τo swap έχει στόχο τα υφιστάμενα ομόλογα να ανταλλαχθούν με:
- Τίτλο με κουπόνι 3,5% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2023
- Τίτλο με κουπόνι 3,75% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2028
- Τίτλο με κουπόνι 3,9% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2033
- Τίτλο με κουπόνι 4% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2037
- Τίτλο με κουπόνι 4,2% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2042.
Το σύνολο των ομολόγων που θα ανταλλαγούν υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε περίπου 29 δισ. ευρώ.
Στόχος αυτής της ανακατανομής χρέους είναι η συγκέντρωσή του σε λιγότερες και με μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα εκδόσεις, ενώ παράλληλα με την κίνηση αυτή χιλιάδες αποταμιευτές που είχαν παγιδευτεί από το 2012 στις συγκεκριμένες εκδόσεις θα μπορούν πλέον να ρευστοποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους εφόσον το επιθυμούν, με μεγαλύτερη ευκολία.
Με την ανταλλαγή αυτή το Δημόσιο αποσκοπεί στο να βελτιώσει τη ρευστότητα των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και να διευκολύνει την επόμενη έξοδο στις αγορές. Ταυτόχρονα, εξομαλύνει τις λήξεις του δημοσίου χρέους για τα έτη από 2023 έως και 2042.