Χαμηλά στην κατάταξη τοποθετεί την Ελλάδα σε όρους «Οικονομικής Ελευθερίας» το ινστιτούτο Fraser στην ετήσια έκθεσή του. Το ινστιτούτο χρησιμοποιεί 42 δείκτες για τη μέτρησή του σε πέντε επιμέρους τομείς: το μέγεθος της κυβέρνησης, το νομικό σύστημα και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, την αξία του χρήματος (περιλαμβανομένου του πληθωρισμού), την ελευθερία του εμπορίου και το ρυθμιστικό πλαίσιο.
Η χώρα μας, που με βάση τα στοιχεία του 2015 κατατάσσεται στην 116η θέση, καταγράφει σημαντική υποχώρηση έναντι του 2014, οπότε ήταν στην 91η θέση.
Υποχώρησε δηλαδή 27 θέσεις, με εμφανείς τις επιπτώσεις των κεφαλαιακών ελέγχων του 2015, και βρίσκεται πλέον ανάμεσα στη Νιγηρία (114) και το Μπαγκλαντές (117), σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία του 2015 σε ό,τι αφορά τον βαθμό οικονομικής ελευθερίας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πέντε χωρών με τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με πέρυσι μαζί με τη Βενεζουέλα, την Αργεντινή, τη Βολιβία και την Ισλανδία -δεδομένο που γίνεται ακόμη πιο προβληματικό, αν συνυπολογιστεί ότι μεταξύ των πέντε χωρών με τη μεγαλύτερη άνοδο, οι τέσσερις βρίσκονται στην ευρύτερη γειτονιά μας (Ρουμανία, Βουλγαρία, Ρουάντα, Αλβανία και Κύπρος).
Το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται ξανά στην κορυφή του δείκτη, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν κατά σειρά η Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία και η Ιρλανδία.