ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ως απόλυτα λογικό και ορατό σενάριο βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον πλήρη εκτροχιασμό της χώρας, στο κείμενο της πρώτης έκθεσής του μετά την έξοδο της χώρας από την περίοδο των μνημονίων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μάλιστα αφιερώνει ολόκληρο κεφάλαιο στους κινδύνους που διατρέχει η Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως παρά το γεγονός της ανάκαμψης των αριθμών, τα οικονομικά ρίσκα που υπάρχουν και δεν λαμβάνονται καν υπόψη από την κυβέρνηση είναι τεράστια.

Με βάση τα σενάρια που εξετάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση του, υπολογίζει ότι η επιδίκαση αναδρομικών στις προσφυγές επί των συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων του 2012, θα κοστίσει στον προϋπολογισμό 6,4 δισ. ευρώ, ενώ περί τα 2,4 δισ. ευρώ στοιχίζουν τα αναδρομικά για τα δώρα στο Δημόσιο.

Το Ταμείο συμπεριλαμβάνει στους παράγοντες ενός δημοσιονομικού σοκ τις εξαγγελίες για μείωση του ΦΠΑ, που θα επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό από το 2021 με 0,4% του ΑΕΠ, καθώς και τις καταπτώσεις κρατικών εγγυήσεων 2,1 δισ. ευρώ φέτος και 1 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Όπως εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εφόσον επικρατήσει ένα τέτοιο δημοσιονομικό σοκ, ο περιορισμός πρόσβασης στις αγορές θεωρείται δεδομένος, που σε συνδυασμό με τις σημαντικές μειώσεις των ταμειακών αποθεμάτων, θα οδηγήσει σε χρηματοδοτικό κενό 4,7 δισεκατομμυρίων για το 2021 που αναμένεται να ξεπεράσει τα 15,2 δισεκατομμύρια το 2024.

Η βασική ένσταση του Ταμείου είναι ότι με βάση τις ασκούμενες πολιτικές από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα διαβρωθεί η ανταγωνιστικότητα και η απασχόληση. Η ανάλυση του Ταμείου «πατάει» στην οριακά αυξημένη παραγωγικότητα και στην υψηλή ανεργία, ειδικά στους νέους.

Σύμφωνα με το Ταμείο, το πρόβλημα δεν περιορίζεται στους περίπου 600.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, καθώς υπάρχει το φαινόμενο του ντόμινο σε όλη την οικονομία.  Με βάση στοιχεία του ΟΜΕΔ, στην περίοδο 2004- 2009 το 75% των κλαδικών συμβάσεων κινήθηκε πάνω στις τότε αυξήσεις του κατώτατου μισθού.

Το Ταμείο σημειώνει ότι ήδη από τον περασμένο Αύγουστο έχουν υπογραφεί 10 κλαδικές συμβάσεις με επεκτασιμότητα και είναι προ των πυλών άλλες 30, που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα του μέσου μισθού.