«Το φαγητό ήταν νόστιμο, αλλά ο λογαριασμός έκατσε στους πελάτες στο στομάχι: 836,20 ευρώ ζήτησε από Αμερικανούς τουρίστες σερβιτόρος παραλιακού εστιατορίου στη Μύκονο (…) Δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραθεριστές συνεχίζουν να μιλούν για αντίστοιχα θρασύτατα περιστατικά σε ελληνικά νησιά» αναφέρει ρεπορτάζ της HamburgerAbendblatt, το οποίο εστιάζει στο μπαράζ φορολογικών ελέγχων.
«Περίπου 50.000 ελέγχους εξήγγειλαν οι φορολογικές Αρχές για τους καλοκαιρινούς μήνες – στις μεγάλες πόλεις όπως την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά και την Πάτρα αλλά και στα τουριστικά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.
Προκειμένου να μείνουν απαρατήρητοι, οι φορολογικοί επιθεωρητές περνούν με σορτς και t-shirtsαπό καταστήματα με αναμνηστικά ή ανακατεύονται με τους τουρίστες, φορώντας μαγιό, σε beachbar.
«Ήδη, οι φορολογικές Αρχές καταγράφουν πρώτες επιτυχίες» παρατηρεί το ρεπορτάζ, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν διεξαχθεί 7735 έλεγχοι κυρίως σε «εστιατόρια, ξενοδοχεία, μπαρ, ταβέρνες, παρόχους υπηρεσιών και καταστήματα λιανικής πώλησης.
Σε μία στις τρεις περιπτώσεις εντοπίστηκαν φορολογικές παραβιάσεις», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα που προσθέτει πως «η φοροδιαφυγή θεωρείται μια από τις κύριες αιτίες της ελληνικής κρίσης».
Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής δεξαμενής σκέψης Dianeosisτο δημόσιο χάνει ετησίως από τη φοροδιαφυγή έως και 16 δισ. ευρώ, ποσό που, όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ, αγγίζει το «6% με 9% του ελληνικού ΑΕΠ».