Ενώ οι νέες τεχνολογίες και οι απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης οδηγούν στη ζήτηση δεξιοτήτων στον κατασκευαστικό τομέα, ορισμένα από τα εγγενή χαρακτηριστικά της, όπως η χαμηλή ελκυστικότητα, οι διαρθρωτικές ιδιαιτερότητες και οι προκλήσεις στην παροχή επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ), θέτουν εμπόδια στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων που απαιτούνται για την άνθηση.
Επιπλέον, οι δυσκολίες αναγνώρισης δεξιοτήτων μεταξύ των χωρών περιορίζουν την κινητικότητα των εργαζομένων ως πιθανή λύση για την έλλειψη δεξιοτήτων. Πρόκειται για ένα συμπέρασμα της Αναλυτικής Έκθεσης που εκπονήθηκε από το Παρατηρητήριο του Ευρωπαϊκού Τομέα Κατασκευών (ECSO), με στόχο την επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης δεξιοτήτων στον κατασκευαστικό τομέα.
Ωστόσο, οι φορείς παροχής κατάρτισης δεν έχουν ακόμη αντιμετωπίσει αυτή τη νέα ζήτηση δεξιοτήτων, δημιουργώντας ένα σημαντικό κενό δεξιοτήτων στην τρέχουσα αγορά εργασίας.
Η ΕΕ έχει θέσει σαφείς στόχους όσον αφορά την ενεργειακή βιωσιμότητα, τους στόχους 20-20-20, οδηγώντας σε μια εντελώς νέα ζήτηση για περιβαλλοντικές δεξιότητες στον κατασκευαστικό τομέα.
Το έργο GSS CVET στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ), αντιμετωπίζοντας την έλλειψη δεξιοτήτων και της ανάπτυξης δεξιοτήτων ως βασική κινητήρια δύναμη για την ανταγωνιστικότητα του τομέα.
Το Επιμελητήριο Χανίων (ΕΤΑΝ) συμμετέχει ως βασικός εταίρος στην υλοποίηση του προγράμματος μαζί με τα ΤΕΙ Κρήτης και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κατάρτισης για την Απασχόληση, από την περιφέρεια Κρήτης, καθώς 12 εξειδικευμένους οργανισμούς που εκπροσωπούν ευρωπαϊκές οργανώσεις ιδρύματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και επιχειρήσεις στους τομείς της γεωθερμίας και των ηλιακών εγκαταστάσεων.