ΤΡΑΠΕΖΑ

Παρόλο που οι ελληνικές τράπεζες έχουν ισχυροποιηθεί σημαντικά στη διάρκεια του εννεαμήνου Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου, δεν δικαιολογείται εφησυχασμός, καθώς το τραπεζικό σύστημα παραμένει ευάλωτο σε εξωγενείς χρηματοπιστωτικούς κινδύνους.

Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων η επισκόπηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος που εξέδωσε χθες  η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως προκύπτει από τη νέα έκθεση της ΤτΕ, τα προβληματικά δάνεια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, άνω των 100 δισ. ευρώ, χωρίς σαφείς ενδείξεις ταχείας αποκλιμάκωσης, ενώ για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στο “μαξιλάρι” των 27,4 δισ. ευρώ που υπάρχει στον ESM, για ενδεχόμενη ανάγκη του τραπεζικού συστήματος.

Μεταξύ αλλων:

  • Παρά τη μείωση του πιστωτικού κινδύνου, το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων εξακολουθεί να παραμένει ιδιαίτερα υψηλό και ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2017 στο επίπεδο του 44,6%, έναντι 44,8% στο τέλος του Δεκεμβρίου 2016 (δηλαδή 100,5 δισ. ευρώ). Εξαίρεση αποτελεί το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων, το οποίο εμφανίζει την εν λόγω χρονική περίοδο αύξηση 1% στα ΜΕΑ
  • Το 51,6% των ΜΕΑ που εμπίπτουν στην κατηγορία καθυστέρησης μεγαλύτερης των 90 ημερών έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 720 ημερών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο τέλος του 2016 ανερχόταν σε 52,3%. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω δείκτης είναι υψηλότερος στο χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων (62,6%) με το 66,1% να έχει υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας.