Σχεδόν το 17% της καταναλωτικής δαπάνης των Ελλήνων διατίθεται για φαγητό και μη αλκοολούχα ποτά, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat.
Συγκεκριμένα, οι Έλληνες δαπανούν 16,9% για την αγορά φαγητού η στιγμή που ο μέσος όρος στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ ανέρχεται σε 12,2%.
Αυτή είναι η τρίτη πιο σημαντική κατηγορία των δαπανών των νοικοκυριών μετά τη «στέγαση, το νερό, την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα», οι οποίες αντιπροσώπευαν το 24,2% των δαπανών των νοικοκυριών και οι «μεταφορές», οι οποίες αντιπροσώπευαν το 13,0%.
Τα κράτη μέλη που οι δαπάνες τους σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ανέρχονται σε ποσοστό άνω του 20% της συνολικής δαπάνης ήταν η Ρουμανία (27,8%), η Λιθουανία (21,6%) και η Εσθονία (20,3%).
Αντίθετα, τέσσερα κράτη μέλη παρουσίασαν την ανάλογη δαπάνη χαμηλότερη από 10%, δηλαδή η Αυστρία (9,9%), η Ιρλανδία (9,2%), το Λουξεμβούργο (8,9%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (8,2%).