ΤΡΙΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: Ο Τσακαλώτος στη διαπραγμάτευση

Στην πιο γρήγορη τεχνική συμφωνία «από καταβολής μνημονίων» κατέληξε η κυβέρνηση με τους δανειστές και ανοίγει ο δρόμος για εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων  που θα καθοριστεί και θα δοθεί πριν το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Πλειστηριασμοί, πώληση μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και τα μέτρα λιτότητας ως το 2021 που ψήφισε προκαταβολικά η κυβέρνηση από την 2η αξιολόγηση ήταν τα «κλειδιά» της συμφωνίας- εξπρές.

Από το 2018, στο πλαίσιο της συμφωνίας, αλλάζουν τα πάντα στα επιδόματα τέκνων.  Στον αέρα έμεινε όμως το αίτημα της κυβέρνησης για να μην ισχύσει από 1.1.2018 η αύξηση του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου -κι η λύση θα πρέπει να βρεθεί πριν τα Χριστούγεννα. Η τεχνική συμφωνία που θα παρουσιαστεί στο σημερινό  Eurogroup κρύβει όμως και «πράγματα θετικά για την κυβέρνηση που θα σας τα πούμε σιγά-σιγά», όπως έλεγε μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, φέρνοντας σαν παράδειγμα ότι σε κάθε περίπτωση που κλείνει και εκποιείται μια επιχείρηση στη χώρα μας, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι θα παίρνουν πρώτοι τους μισθούς που τους οφείλονται.

Με τα έως τώρα δεδομένα πάντως, η συμφωνία που έκλεισε με τους “θεσμούς” προβλέπει κυρίως τα εξής:

-Πλειστηριασμοί: αν και ήταν το βασικό προαπαιτούμενο της αξιολόγησης, το θέμα απασχόλησε λιγότερο από κάθε τι άλλο στη διαπραγμάτευση με τους “θεσμούς”, αφού τα γεγονότα τις τελευταίες ημέρες της παραμονής τους στην Αθήνα μιλούσαν από μόνα τους: λήξη αποχής συμβολαιογράφων, έναρξη ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ρίψη χημικών στα Ειρηνοδικεία ήταν αρκετά για να πιστοποιήσουν ότι το προαπαιτούμενο εξετελέσθη.

-Πωλητήρια στη ΔΕΗ: την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση 4 λιγνιτικών μονάδων από τη ΔΕΗ και μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ξεκινήσει ο διαγωνισμός που θα οδηγήσει στην εκχώρησή τους σε ιδιώτες μέσα στο 2018.

​-«Αναδιάταξη» επιδομάτων τέκνων: χαμένοι βγαίνουν, όπως όλα δείχνουν, οι πολύτεκνοι, ειδικά  αν υπολογιστεί ότι αφού πρώτα χάσανε το αφορολόγητο που είχαν μέχρι το 2013, ψαλιδίζεται τώρα και το επίδομα που έπαιρναν.

-ΦΠΑ στα νησιά: η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πείσει τους “θεσμούς” ότι λόγω του ακριτικού χαρακτήρα των νησιών του Αιγαίου, του μεταναστευτικού προβλήματος και των θεομηνιών που τα έπληξαν (σεισμος στη Λέσβο κλπ) να αναβληθεί κατά 1 χρόνο, ώς το 2019, η αύξηση κατά 50% του ΦΠΑ. Η κυβέρνηση θα επανέλθει στο θέμα, αλλά προς το παρόν σχεδιάζει μέτρα και έργα στήριξης των νησιών από το ΕΣΠΑ.

-Επανυπολογισμός συντάξεων: η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι το 90% των παλαιών συντάξεων έχει ήδη επανυπολογιστεί με βάση τον Νόμο Κατρούγκαλου και ότι μέχρι το τέλος του μηνός θα έχει γίνει το ίδιο για όλες τις συντάξεις. Είναι ο «προθάλαμος» των περικοπών από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που θα προκύψει με τη διαδικασία αυτή.

-Έκδοση των νέων συντάξεων: έως τον Ιούνιο του 2018 η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα έχει προχωρήσει στην εκκαθάριση σχεδόν όλων των νέων υποχρεώσεων πληρωμής κύριων συντάξεων, επικουρικών και εφάπαξ.

-Αξιολόγηση-Κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων: το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρουσίασε σχέδιο ηλεκτρονικής αξιολόγησης των υπαλλήλων, προκειμένου να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις και η αποχή από την αξιολόγηση.

-Εξωδικαστικός συμβιβασμός: μέχρι τέλος του μηνός Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις  για 120 δόσεις για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που χρωστούν στο δημόσιο (εφορία και Ταμεία).

-Απλήρωτοι εργαζόμενοι: από την εκποίηση σε περίπτωση πτώχευσης της επιχείρησης του εργοδότη  επανέρχονται σε πρώτη προτεραιότητα, αλλά όχι για το σύνολο των απαιτήσεών τους από απλήρωτους μισθούς, παρά μόνον για ένα ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε 2,75 φορές του βασικού μισθού των 586 ευρώ και για απαιτήσεις έως έξι μηνών. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να εισπράτει κατά προτεραιότητα μέχρι 9.669 ευρώ. Για τους υπόλοιπους πιστωτές δεν αλλάζει η σειρά και ικανοποιούνται κατά σειρά οι τράπεζες που έχουν λάβει εγγυήσεις, το Δημόσιο και στη συνέχεια οι άλλοι ιδιώτες (τράπεζες, προμηθευτές και εργαζόμενοι για το επιπλέον ποσό απαιτήσεων που τυχόν έχουν).

Τέλος ο κύριος Γιώργος Σταθάκης έκανε γνωστό ότι συμφωνήθηκε και από 1.1.2018 θα αλλάξουν με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα τον Δεκέμβριο οι χρεώσεις ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος, με περισσότερα κλιμάκια  για να περιοριστούν οι απότομες αλλαγές και οι εξωφρενικές χρεώσεις που είχαν προκύψει πέρυσι τον χειμώνα.

Επιβεβαίωση και από τους “θεσμούς”

Από την πλευρά τους, έπειτα από την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας με τις ελληνικές Αρχές, οι ευρωπαϊκοί “θεσμοί” εξέδωσαν μια ανακοίνωση δηλώνοντας πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν για τη συμφωνία στο σημερινό  Eurogroup  και πως οι ελληνικές Αρχές θα κληθούν να νομοθετήσουν τα συμφωνηθέντα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Ευρωπαίων δανειστών για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο που επετεύχθη με τις ελληνικές αρχές:
«Οι Ευρωπαϊκοί “θεσμοί” κατέληξαν σε συμφωνία με τις ελληνικές Αρχές, σε υπηρεσιακό επίπεδο, σχετικά με το πακέτο μέτρων πολιτικής που υποστηρίζει το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Αυτή θα υποβληθεί στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017. Οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να υλοποιήσουν τα απαραίτητα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν».

Την περασμένη Παρασκευή ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε προαναγγείλει την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας, λέγοντας πως οι ελληνικές Αρχές θα κληθούν να εφαρμόσουν ένα μεγάλο πακέτο μέτρων, το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Ιανουάριο και εκταμίευση τον Φεβρουάριο.

 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ :

Αυτοί θα πληρώσουν τα σπασμένα  της συμφωνίας

Σε συμφωνία με τους “θεσμούς” για τα οικογενειακά επιδόματα ήρθε η κυβέρνηση και όπως προκύπτει από το ύψος τους η απόφαση συνιστά ένα ακόμη πλήγμα για τη μεσαία τάξη.

Συγκεκριμένα, τα νέα οικογενειακά επιδόματα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, μετά τη συνάντησή της με τους “θεσμούς” στο Χίλτον, διαμορφώνονται ως εξής:

1 παιδί: 70 ευρώ αντί 40 ευρώ

2 παιδιά: 140 ευρώ αντί 80 ευρώ

3 παιδιά: 280 ευρώ αντί 245 ευρώ

Μετά το τρίτο θα προστίθενται 140 ευρώ ανά τέκνο.

Το κονδύλι των οικογενειακών επιδομάτων αυξάνεται στα 910 εκατ. ευρώ (αύξηση 40% σε σχέση με το τωρινό κονδύλι των 650 εκατ. ευρώ), ενώ ουσιαστικά προχωρούν σε αναδιανομή του επιδόματος, κόβοντας δικαιούχους τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων με εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ, οι οποίοι έπαιρναν ως τώρα 500 ευρώ ανά τέκνο σε ετήσια βάση και δίνοντας τα χρήματα σε οικογένειες με 1 και 2 παιδιά.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό καταργείται το ειδικό τριτεκνικό-πολυτεκνικό επίδομα των 500 ευρώ ανά τέκνο, ενώ τίθενται χαμηλότερα εισοδηματικά όρια για τρίτεκνους-πολύτεκνους με εισοδήματα από 34.000-45.000 ευρώ: 0 ευρώ αντί 1.500 ευρώ ανά έτος για οικογένεια με 3 παιδιά.  Τα εισοδηματικά κριτήρια και η κλιμάκωση των επιδομάτων ακολουθούν αυτά που ισχύουν για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Από την αναδιανομή ακόμη και τρίτεκνες οικογένειες με εισόδημα 20.000 ευρώ χάνουν 250 ευρώ το χρόνο, με την απόφαση εν τέλει να αποτελεί χτύπημα στη μεσαία τάξη.

Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω παράδειγμα:

Οικογένεια με 3 παιδιά και εισόδημα 20.000 ευρώ

Ως τώρα: 205 ευρώ/μήνα ή 2.450 ευρώ/έτος

Νέο σύστημα: 187,50 ευρώ/ μήνα ή 2.251 ευρώ/έτος.

Να σημειωθεί ότι από το κοινωνικό πακέτο των 315 εκατ. ευρώ, πέρα από τα 260 εκατ. ευρώ που θα δοθούν για τα οικογενειακά επιδόματα, 40 εκατ. ευρώ θα δοθούν για σχολικά γεύματα και 15 εκατ. ευρώ για νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς με σκοπό να μπορέσουν να φιλοξενήσουν 10.000 παιδιά επιπλέον.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δεν υπάρχει κανένα θέμα με τα επιδόματα αναπηρίας. Μάλιστα, τόνισε ότι εντός των επόμενων ημερών θα δημοσιευτεί ο νέος πίνακας προσδιορισμού ποσοστών αναπηρίας.