κατώτατος μισθός

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζα για τις οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, που αναμένεται σε δύο μήνες θα διαμορφώσει μια πρώτη «γεύση» για το πού θα κατευθυνθεί τη φετινή ιδιόμορφη χρονιά το ύψος του κατώτατου μισθού. Η Παγκόσμια Τράπεζα αποστέλλει ανάλογες εκθέσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν θεσπίσει κατώτατο μισθό λαμβάνοντας υπόψη την κρίση που δημιούργησε διεθνώς η Covid 19.

H αναβολή της έναρξης της διαδικασίας για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού η οποία προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας δείχνει τον προβληματισμό του οικονομικού επιτελείου για την αντοχή της ελληνικής οικονομίας ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα τα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα η διαδικασία θα ξεκινήσει το τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου αντί του τελευταίου 10ημέρου του Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το δεύτερο 15ήμερο του Μαρτίου, όταν ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί τον νέο κατώτατο μισθό στο υπουργικό συμβούλιο.

Την αναβολή είχαν ζητήσει και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς οι περισσότεροι κλάδοι υπέστησαν δραματική μείωση του τζίρου τους. Από την άλλη πλευρά η εκπρόσωποι των βιομηχάνων δίνουν μεγάλη έμφαση στη μείωση των εισφορών προκειμένου να ελευθερωθεί διαθέσιμο εισόδημα όχι μόνο για τους εργοδότες αλλά και για τους χαμηλόμισθους χωρίς να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κάτω από αυτές τις εξουθενωτικές συνθήκες για την πραγματική οικονομία.

Από τον Φεβρουάριο του 2019 ο κατώτατος μισθός έχει οριστεί στα 650 ευρώ (καταργήθηκε ο υποκατώτατος) και το κατώτατο ημερομίθιο στα 29,04 ευρώ.

Σύμφωνα με τον νόμο το ύψος του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου πρέπει να καθορίζεται «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών». Η ίδια διαδικασία ορίζει πως ο υπουργός Εργασίας δεν δεσμεύεται από το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων αλλά το λαμβάνει υπόψη του για να προτείνει στο υπουργικό συμβούλιο το νέο ύψος του μισθού.

Το νέο χρονοδιάγραμμα, λόγω των έκτακτων και αναγκαίων μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας του κοροναϊού COVID-19, έχει κατάληξη το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου 2021, όταν ο υπουργός Εργασίας, θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο, τον νέο κατώτατο μισθό υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης, όπως αυτό υποβλήθηκε και συντάχθηκε.