Το θαύμα με το δημόσιο χρέος: Μείωση 85% του ΑΕΠ σε μια δεκαετία

Μετά τους οίκους αξιολόγησης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήλθε να επιβεβαιώσει με τις δικές του προβλέψεις ότι το ελληνικό χρέος θα ακολουθήσει μια αξιοθαύμαστη πορεία μείωσης τα επόμενα χρόνια και θα έχει μειωθεί κατά 85 μονάδες του ΑΕΠ ανάμεσα στο τέλος του 2020 και στο τέλος του 2030, περιορίζοντας θεαματικά την απόσταση από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Στον απόηχο της πρόσφατης αναβάθμισης από την S&P Global Ratings στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής κατηγορίας και με το ΔΝΤ να διατυπώνει πολύ αισιόδοξες προβλέψεις για την Ελλάδα, τα κρατικά ομόλογα «εξαργυρώνουν» τις δημοσιονομικές επιτυχίες με μείωση του spread από τα γερμανικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το χθεσινό ημερήσιο δελτίο του ΟΔΔΗΧ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπεσε κατά 5 μ.β., στο 3,306% και το spread από τα γερμανικά 10ετή μειώθηκε στις 84 μονάδες βάσης. Σε όλες τις διάρκειες των ελληνικών τίτλων (2 έως 30 έτη), τον τελευταίο μήνα καταγράφεται μείωση αποδόσεων από 17 έως 35 μονάδες βάσης.

Πλέον, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών τίτλων αναφοράς είναι ευθέως συγκρίσιμες με τις αντίστοιχες των χωρών του νότου. Η διαφορά από τους γαλλικούς τίτλους είναι μόνο 11 μονάδες βάσης, από τους ισπανικούς 19 και από τους πορτογαλικούς 31 μ.β. Τα ιταλικά ομόλογα έχουν 27 μονάδες βάσης υψηλότερη απόδοση από τα ελληνικά.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη δεν αλλάζουν

Εκτός από το πρωτογενές πλεόνασμα – έκπληξη (4,8% του ΑΕΠ το 2024) και την κορυφαία στην ευρωζώνη μείωση του χρέους για το 2024, οι επενδυτές αξιολογούν θετικά ένα επιπλέον στοιχείο, που δίνει ένα πρόσθετο «αέρα» ασφάλειας στα ελληνικά ομόλογα, εν μέσω της αβεβαιότητας που προκαλεί στις αγορές ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος που κήρυξε ο Τραμπ.

Η Ελλάδα είναι, μαζί με πολύ λίγες ακόμη χώρες της ευρωζώνης (Κροατία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο), στην ομάδα των χωρών που δεν προβλέπεται να επηρεασθούν φέτος αρνητικά από τον εμπορικό πόλεμο. Το ΔΝΤ δεν αναθεώρησε την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2025, κρατώντας την εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%, ενώ για το 2026 αύξησε την πρόβλεψή του κατά 0,1%, στο 1,8%.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για το χρέος

Εντυπωσιακές είναι οι προβλέψεις του Ταμείου για την εξέλιξη του ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια, που δείχνουν ότι σε σχέση με το 2020, όταν το χρέος είχε αυξηθεί, λόγω της πανδημίας, σχεδόν στο 210% του ΑΕΠ, στο τέλος του 2030 το χρέος θα έχει συρρικνωθεί κατά 85 μονάδες του ΑΕΠ και θα έχει υποχωρήσει στο 125%.

Το κλείσιμο της ψαλίδας σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης θα είναι σημαντικό: το 2020, η διαφορά του ελληνικού χρέους από τον μέσο όρο της ευρωζώνης είχε εκτιναχθεί στις 113,5 μονάδες του ΑΕΠ. Στο τέλος του 2030, όμως, θα έχει περιορισθεί στις 32,1 μονάδες.

 

 

ΠΗΓΗ: businessdaily.gr