Με μεγάλη συμμετοχή δειγμάτων κρητικού ελαιολάδου υψηλής ποιότητας ολοκληρώθηκε χθες στο Ηράκλειο ο 8ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου στον οποίο συμμετείχαν δεκάδες παραγωγοί και τυποποιητές με καλές πρακτικές, κορυφαίες βαθμολογίες, διακρίσεις και επαίνους.
Ο Παγκρήτιος Διαγωνισμός διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης και σκοπό έχει την στήριξη και προβολή του ποιοτικού κρητικού ελαιολάδου, όπως και την διατήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών κατά την ορθή διάθεση του προϊόντος στην παγκόσμια αγορά. Φέτος αξιολογήθηκαν 84 δείγματα από 56 τυποποιητές παραγωγούς από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, ενισχύοντας για μια ακόμη χρονιά τον θεσμό του διαγωνισμού.
«Το κρητικό ελαιόλαδο κάθε χρόνο γίνεται καλύτερο», ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από το βήμα της εκδήλωσης και υπογράμμισε πως «η συμμετοχή δεκάδων επιχειρήσεων και παραγωγών και το πλήθος των δειγμάτων που κατατέθηκαν στο φετινό διαγωνισμό, αποδεικνύει ότι μοιραζόμαστε τον κοινό στόχο για την ανάδειξη του κρητικού ελαιόλαδου σε σύμβολο της αγροτικής παραγωγής, ως ένα προϊόν ποιότητας με τυποποίηση και πιστοποίηση, άρα επώνυμο και με ταυτότητα» και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Ένα μπουκάλι επώνυμου ποιοτικού ελαιόλαδου μπορεί να μεταφέρει το μήνυμα της αυθεντικής Κρήτης στα πέρατα της γης».
Συμμετοχές διαγωνισμού
Η κατανομή των 56 επιχειρήσεων ανά Περιφερειακή Ενότητα ήταν: 19 από την Π.Ε. Ηρακλείου, 11 από την Π.Ε. Χανίων, 11 από την Π.Ε. Ρεθύμνου και 15 επιχειρήσεις από την Π.Ε. Λασιθίου. Οι ποικιλίες ελαιολάδου που διαγωνίστηκαν αφορούσαν κυρίως στην ποικιλία Κορωνέικη με 78 δείγματα, ενώ στον διαγωνισμό συμμετείχαν 5 δείγματα από την ποικιλία τσουνάτη, και 1 θρουμπολιάς / χονδρολιάς. Στο σύνολο των 84 δειγμάτων, διαγωνίστηκαν 39 στην κατηγορία συμβατικής καλλιέργειας, 21 στην βιολογική καλλιέργεια και 24 δείγματα στην κατηγορία ΠΟΠ –ΠΓΕ.
Η αξιολόγηση έγινε στο εργαστήριο οργανοληπτικής αξιολόγησης Ελαιολάδου Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, με την συμμετοχή 8 κριτών από την Κρήτη. Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν εκπαιδευμένοι δοκιμαστές, οι οποίοι συμμετέχουν σε διαπιστευμένη οργανοληπτική ομάδα, έχουν εμπειρία στην εφαρμογή της οργανοληπτικής μεθόδου και έχουν συμμετάσχει ως κριτές σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου. Συμμετείχαν στο panel με αλφαβητική σειρά οι Γιάννης Εφεντάκης, Μαρία Καλιτσουνάκη, Ελένη Μπαρμποπούλου, Παπαμανωλιουδάκη Τάσα, Σπανουδάκη Μαρία, Τζιρίτα Κωνσταντίνα, Φακουρέλης Νίκος και Φαφουτάκης Μανόλης.
Επικεφαλής του πάνελ ήταν η Έφη Χριστοπούλου, χημικός, εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, θεμελιώτρια της οργανοληπτικής αξιολόγησης στην Ελλάδα, με εμπειρία από το 1982 έως σήμερα. Φέτος φιλοξενήθηκε ως panel leader η Αλίκη Γαλή χημικός, Διδάκτωρ Παν/μίου Πατρών, προϊσταμένη του τμήματος Χημικών Αναλύσεων ΔΙΜΕΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ επικεφαλής της Οργανοληπτικής Ομάδας του ΥΠ.Α.ΕΝ., εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δ.Σ.Ε. και την ΕΕ. Την ευθύνη του διαγωνισμού είχε η Γερμανάκη Ελευθερία, panel supervisor του Εργαστηρίου Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου Α. Σ. Ρεθύμνου, με πολλαπλές συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Τις απονομές στους βραβευθέντες έκαναν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη, Μανόλης Χνάρης, Γεωργία Μηλάκη, ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης, ο αντιπρόεδρος Μιχάλης Καμπιτάκης και τα μέλη του Δ.Σ. Νικήστρατος Χαροκόπος και Λουϊζος Κόλλιας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρητικού Ελαιολάδου, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανόλης Φραγκάκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Γεώργιος Ανδρεαδάκης, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Εμμανουήλ Καρπαδάκης καθώς και τα μέλη της κριτικής επιτροπής και αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης από τις περιοχές των βραβευθέντων.