Ήταν μία συμφωνία που από την πρώτη στιγμή έμπαζε νερά και, όπως ήταν αναμενόμενο, έφτασε η στιγμή να πλημμυρίσει.
Με οριακή πλειοψηφία, 16 σε σύνολο 31 μελών, και τους συνδυασμούς του προέδρου, κ. Μανώλη Αλιφιεράκη, και του οικονομικού επόπτη, κ. Γιώργου Φασουλάκη, λειτουργεί αυτή τη στιγμή η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Σύγχρονο Ανεξάρτητο Επιμελητήριο» και μέχρι χθες γενικός γραμματέας του ΕΒΕΗ, κ. Μανώλης Σφυρής, αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του μετά από την αθέτηση, όπως καταγγέλλει, της συμφωνίας των επικεφαλής των τριών παρατάξεων που τον Δεκέμβριο του 2017 είχαν αναλάβει τα ηνία του ΕΒΕΗ.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου είχε, επίσης, υποβάλει την παραίτησή του από την θέση του γενικού γραμματέα του ΚΕΚ Επιμελητηρίου Ηρακλείου το έτερο μέλος της παράταξης, κ. Βασίλης Μαραθιανός.
Ο κ. Σφυρής στην επιστολή του τονίζει: «Όπως αντιλαμβάνεστε λόγοι στοιχειώδους σεβασμού απέναντι στον θεσμό τον οποίο όλοι επικαλούμαστε ότι υπηρετούμε ανιδιοτελώς και χωρίς σκοπιμότητες – όπου δυστυχώς πολλοί εξημών με την στάση τους αποδεικνύουν το αντίθετο – αλλά και λόγοι προσωπικής αξιοπρέπειας δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω να υπηρετώ το θεσμό από αυτή τη κορυφαία θέση του γενικού γραμματέα.
Θα συνεχίσω να το κάνω από τη θέση του απλού μέλους του διοικητικού συμβουλίου προσπαθώντας πάντα να πράττω κατά συνείδηση και για το καλό της επιχειρηματικής κοινότητας του Νομού μας τιμώντας τον λόγο μου, την υπογραφή μου και την όποια συμφωνία έχω συνάψει ή θα συνάψω στην επιμελητηριακή αλλά και προσωπική μου πορεία μετέχοντας στα κοινά».
Ο κ. Σφυρής στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε υποστήριξε πως τα νομικά κωλύματα που επικαλούνται οι κ.κ. Αλιφιεράκης και Φασουλάκης δεν ευσταθούν. Έκανε, μάλιστα, λόγο για «προφάσεις εν αμαρτίαις».
Όπως είπε, η νομοθεσία σε καμία περίπτωση δεν αποτρέπει την αλλαγή προέδρου του θεσμού από άλλη παράταξη, εφόσον φυσικά υπάρχει η βούληση να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο.
Ανέφερε το παράδειγμα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, όπου έγινε η αλλαγή του προέδρου από άλλη παράταξη κάνοντας χρήση του Νόμου 2690/1999 Κώδικας διοικητικής διαδικασίας περί οργάνων διοίκησης άρθρο 13 παράγραφος 5 όπου και σύμφωνα με αυτό παραιτήθηκε η διοικητική επιτροπή και επανεξελέγη με νέο πρόεδρο τον κ. Δημητρίου Δημήτριο, υλοποιώντας τη συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο παρατάξεων που συνδιοικούν και σήμερα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.
Ο κ. Σφυρής ανέφερε πως όταν είχε γίνει η συμφωνία, μονάχα ο κ. Γιάννης Σμυρνάκης, υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων του ΕΒΕΗ, από την παράταξη του κ. Αλιφιεράκη, είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του, ενώ έκανε λόγο για μία εμμονή που ο ίδιος δεν καταλαβαίνει. Είχε τότε ζητήσει να υπογράψουν όλα τα μέλη των συνδυασμών τη συμφωνία, κάτι που αρνήθηκαν να κάνουν.
Αναφέρθηκε στην αλλαγή ηγεσίας που έχει σημειωθεί σε άλλα Επιμελητήρια, όπως τα ΤΕΕ/ΤΑΚ και ΟΕΕ/ΤΑΚ και είπε χαρακτηριστικά ότι το ΕΒΕΗ δεν είναι στο ίδιο επίπεδο και αυτό είναι λυπηρό. «Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, αρκεί να υπάρχει θέληση», είπε.
Σε ερώτηση αν οι συμφωνούντες γνώριζαν τον νόμο που επικαλούνται σήμερα τον Δεκέμβριο του 2017, είπε πως «αν κάποιος δεν ξέρει τι υπογράφει είναι δικό του πρόβλημα, εγώ ήξερα πολύ καλά τι υπέγραφα».
Στη συνέντευξη Τύπου ήταν παρόντες οι κ.κ. Δημήτρης Τσουτσουδάκης, Νίκος Ξενάκης και Γιώργος Κοκκιάδης.
Στήριξη στον θεσμό
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΗ και επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά για το Επιμελητήριο», κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, τονίζει στην «Π» πως το Επιμελητήριο είναι ένας θεσμός και δεν μπορεί να πράττει με τρόπο εξωθεσμικό. Επικαλείται το νόμο 4497/17, άρθρα 71 και 4. Μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:
«Θέση μέλους της Διοικητικής Επιτροπής που κενώθηκε συμπληρώνεται κατόπιν ψηφοφορίας στο Διοικητικό Συμβούλιο εντός 15 ημερών από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που ανήκει στον ίδιο συνδυασμό».
Σε ερώτηση της «Π» αν ο ίδιος γνώριζε αυτό το πρόβλημα όταν υπέγραφε τη συμφωνία πριν από δύο χρόνια, απαντά ότι δεν το ήξερε και μόλις το ανακάλυψε ζήτησε και από τον κ. Σφυρή να βρουν μία φόρμουλα, ένα παράθυρο, προκειμένου η συμφωνία να τηρηθεί χωρίς να υπάρχει κανένα νομικό κενό.
Ο ίδιος υποστηρίζει πως ο κ. Σφυρής δεν έχει προτείνει κάτι συγκεκριμένο για να γίνει η αλλαγή ηγεσίας, αν το κάνει, τότε δεν υπάρχει λόγος αθέτησης της συμφωνίας. «Ο νόμος είναι σαφής, όμως μπορεί να μην είναι ευχάριστος σε κάποιους» αναφέρει.
«Στηρίζω το προεδρείο του Επιμελητηρίου που έχει την ευθύνη να επιλύσει τα προβλήματα των επιχειρηματιών, όσο μπορεί. Οι όποιες διεκδικήσεις, καπρίτσια για προσωπικά οφέλη, με αφήνουν αδιάφορο» λέει με νόημα ο οικονομικός επόπτης του ΕΒΕΗ, επικεφαλής του «Αυτόφωτου Επιμελητηρίου», κ. Γιώργος Φασουλάκης. Όπως αναφέρει, από την πρώτη στιγμή της συμφωνίας είχε πει στον κ. Σφυρή ότι θα υπάρχει νομικό κώλυμα για τη διαδοχή στην ηγεσία του Επιμελητηρίου. Τονίζει ότι ο ίδιος δε διεκδίκησε κάποιο άλλο αξίωμα.
Σε ερώτηση της «Π» για την επόμενη μέρα του ΕΒΕΗ, απαντά πως μετά από τις παραιτήσεις που υποβλήθηκαν, ο ίδιος θα έχει και τη θέση του γενικού γραμματέα για διάστημα 15 ημερών, μετά από συνεννόηση με τη νομική σύμβουλο του Επιμελητηρίου. Θα ακολουθήσει εκλογή Γενικού Γραμματέα μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες, όπως ορίζει ο νόμος.
Τι λέει η αξιωματική αντιπολίτευση
«Η παράταξή μας έχει αποφασίσει, με κάθε δυνατό τρόπο να διαφυλάξει τη σοβαρότητα του θεσμού» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βαγγέλης Καρκανάκης, από την «Επιμελητηριακή Σύμπραξη», επικεφαλής της οποίας είναι ο Β΄ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΗ, κ. Μηνάς Μελισσείδης.
Όπως υποστηρίζει, το ένα μέρος καταγγέλλει τα άλλα δύο ότι αθέτησαν τη συμφωνία που από την αρχή δεν είχε υπόσταση. Ο κ. Καρκανάκης αναφέρει πως ακόμα και η συγκρότηση της Διοικούσας Επιτροπής είναι στον «αέρα», αφού έγινε βάσει της συγκεκριμένης συμφωνίας των τριών.
Αυτό που η παράταξη Μελισσείδη ζητά, όπως τονίστηκε και στο προχθεσινό Δ.Σ., είναι να γίνει ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου το επόμενο διάστημα και να πραγματοποιηθεί εκ νέου ψηφοφορία για τη συγκρότηση της Διοικούσας.
Έτσι, βέβαια, θα τεθούν όλοι στην κρίση των μελών του Δ.Σ. Θα μπορούσε ακόμα και ο κ. Μελισσείδης να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, αν και από τη στιγμή που οι κ.κ. Αλιφιεράκης και Φασουλάκης έχουν ακόμα την πλειοψηφία, ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι δύσκολο να υπάρξει.
Ο κ. Καρκανάκης υποστηρίζει πως το θέμα που προκύπτει δεν είναι τόσο νομικό όσο πολιτικό και ηθικό. Θεωρεί ότι η συμφωνία ήταν στην ουσία συνδιαλλαγή, κάτι που περίτρανα πια αποδεικνύεται. Υποστηρίζει πως, αν πράγματι ήθελαν να τηρήσουν τη συμφωνία, μπορούσε να βρεθεί νομική φόρμουλα.
Για παράδειγμα, σε περίπτωση παραίτησης του κ. Αλιφιεράκη, αν κανείς από τη δική του παράταξη δεν θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου (τιμώντας τη συμφωνία που είχε υπογράψει ο επικεφαλής τους), τότε θα μπορούσε να εκλεγεί ο κ. Σφυρής.