Μία στις τρεις μικρές επιχειρήσεις δήλωσε πως αύξησε τις τιμές το πρώτο εξάμηνο του 2024, πάνω από μία στις δύο πως τις διατήρησε σταθερές ενώ το 10% προχώρησε σε μειώσεις.
Παρότι σε ηπιότερο βαθμό σε σχέση με την προηγούμενη διετία, οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται και το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της εξαμηνιαίας έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, καθώς μετά το ιστορικό ρεκόρ του 59,2% του πρώτου εξαμήνου του 2022, το ποσοστό των επιχειρήσεων που προχωρούν σε ανατιμήσεις μειώνεται. Σε κάθε περίπτωση όμως, το επίμονα υψηλό ποσοστό των επιχειρήσεων που αυξάνει τιμές αποδεικνύει ότι αναζητείται ακόμα το επίπεδο ισορροπίας της οικονομίας και σταθεροποίησης του πληθωρισμού, όπως διαπιστώνει η έρευνα.
Οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου διατηρούν τα πρωτεία καθώς το 37,1% αύξησε τις τιμές, όπως αντίστοιχα και το 31,3% των μικρών επιχειρήσεις στον κλάδου της μεταποίησης – βιοτεχνίας και 30,1% στον κλάδο των υπηρεσιών.
Από την άλλη πλευρά, το 14% των επιχειρήσεων λιανεμπορίου προχώρησε σε μειώσεις τιμών, αντίστοιχα το 8,9% στη μεταποίηση και το 6,7% στον τομέα των υπηρεσιών.
Σημειώνεται πάντως ότι τόσο το ποσοστό των επιχειρήσεων που προχώρησε σε αυξήσεις όσο και εκείνο που έκανε μειώσεις, απέχουν σημαντικά από τις προβλέψεις που καταγράφηκαν στην προηγούμενη έρευνα κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, γεγονός που, όπως επισημαίνεται, πιστοποιεί συνθήκες αστάθειας, εξωγενείς παράγοντες επίδρασης στο κοστολόγιο αλλά και την αναζήτηση ισορροπίας από τους επαγγελματίες.
Το 20% βλέπει αυξήσεις το επόμενο εξάμηνο
Για το επόμενο εξάμηνο, η πλειονότητα των επιχειρήσεων (67,9%) δηλώνει την πρόθεση να διατηρήσει σταθερές τις τιμές ενώ το 19,9% πως θα προχωρήσει σε αυξήσεις. Μόλις το 5,6% εκτιμά πως θα προχωρήσει σε μειώσεις. Ανά κλάδο, σχεδόν 1 στις 5 εμπορικές επιχειρήσεις (21,7%) και του κλάδου των υπηρεσιών (20,2%) εκτιμά ότι θα αυξήσει τις τιμές της, ενώ ελαφρώς λιγότερες (16,7%) είναι οι επιχειρήσεις στον κλάδο της μεταποίησης-βιοτεχνίας.
Με βάση τα ίδια στοιχεία, αυξήσεις «βλέπουν» κυρίως οι μεγαλύτερου μεγέθους, συγκριτικά, επιχειρήσεις, από τις οποίες μία στις τέσσερις περίπου δηλώνει πρόθεση αύξησης, έναντι της μίας στις πέντε μικρότερου μεγέθους.