ΔΝΤ

Στο 2% κατεβάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον πήχη της ανάπτυξης για το 2018 από 2,6% που ήταν η αντίστοιχη πρόβλεψη του Ταμείου το φθινόπωρο και περίπου 2,3% που είναι η πρόβλεψη της ελληνικής πλευράς για τη φετινή χρονιά.

Η  έκθεση για την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας (World Economic Outlook), η οποία, όσον αφορά στην Ελλάδα, προβλέπει μεταξύ άλλων και μείωση του ρυθμού ανάπτυξης για το 2019 από το 2% το 2018, στο 1,8%.

Αναλυτικά, οι προβλέψεις του Ταμείου για την Ελλάδα όσον αφορά στην πορεία τεσσάρων βασικών οικονομικών μεγεθών (ΑΕΠ, πληθωρισμός, ανεργία και ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών) έχουν ως εξής:

Για το ΑΕΠ προβλέπεται ανάπτυξη 2% για φέτος (από 1,4% το 2017) και μόλις 1,8% για το 2019. Με δεδομένη και την εκτίμηση ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί με μικρότερο ρυθμό του χρόνου συγκριτικά με φέτος, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος ειδικά κατά το κρίσιμο 2019.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή προβλέπεται να αυξηθεί με ρυθμό 0,7% μέσα στο 2018 (από 1,1% το 2017). Για το 2019, προβλέπεται και πάλι αύξηση με ρυθμό 1,1%. Στις φθινοπωρινές του προβλέψεις το ΔΝΤ ανέβαζε τον πήχη για τον προϋπολογισμό του 2018 στο 1,3% από 1,2% το 2017. Η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί στο 19,8% για το 2018 (από 21,5% το 2017) και να περιοριστεί περαιτέρω στο 18% για το 2019. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να είναι αρνητικό κατά 0,8% το 2018 (όπως και το 2017), ενώ για το 2019 προβλέπεται συρρίκνωση στο 0,6%. Στις φθινοπωρινές προβλέψεις υπήρχε εκτίμηση για ισοζύγιο οριακά αρνητικό το 2018 (-0,1%) από -0,2% το 2017.

Κόκκινα Δάνεια

Η έκθεση του Ταμείου επισημαίνει την ανάγκη για ταχεία απομείωση του αριθμού των κόκκινων δανείων, μια εξέλιξη, που όπως λέει, θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης.

«Στη ζώνη του ευρώ, η συνεχιζόμενη πρόοδος όσον αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απαραίτητη για την εξάλειψη των υπολειμμάτων της κρίσης και για την άρση των σημαντικών περιορισμών στη χορήγηση πιστώσεων, κυρίως στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία», σημειώνει η έκθεση του Ταμείου.

Χρέος

Το χρέος πρέπει να είναι μέρος μιας λύσης-πακέτο, που θα περιλαμβάνει τόσο τα απαραίτητα μέτρα ελάφρυνσης του όσο και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επανέλαβε ο Μορίς Όμπσφελντ κατά τη διάρκεια της παρουσίας της έκθεσης του Ταμείου.

Ερωτηθείς για τις αντεγκλήσεις που παρουσιάζουν οι προβλέψεις του Ταμείου με τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων και τα ενδεχόμενα προβλήματα που αυτό μπορεί να δημιουργήσει στην επίτευξη της συμφωνίας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Μορίς Όμπσφελντ είπε πως «η συνεπής μας άποψη είναι ότι υπάρχει ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους και πρέπει να αποτελεί μέρος του πακέτου. Και νομίζουμε ότι με την ελάφρυνση του χρέους και τις κατάλληλες διαρθρωτικές πολιτικές, οι οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα μπορεί να είναι καλές».