Στην εκταμίευση 2,7 δισ. ευρώ για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προχώρησε προχθες το ελληνικό Δημόσιο.
Με την πληρωμή αυτή, οι συνολικές οφειλές της χώρας μας στο ΔΝΤ μειώνονται κάτω από το 200% της συνδρομής της προς ΔΝΤ.
Όπως και με τη λήξη του τρίτου Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, η χώρα εξακολουθεί να χρωστά στους δανειστές της, αλλά ο έλεγχός τους χαλαρώνει. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι επισκέψεις κλιμακίων μειώνονται καθώς και οι εκθέσεις που συντάσσουν.
Η διαφορά είναι ότι τελειώνοντας το Μνημόνιο, το ελληνικό χρέος αυξήθηκε έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών στα 330 δισ. ευρώ και η χώρα μας παραμένει μόνη υπό ενισχυμένη εποπτεία από όσες μπήκαν σε μνημόνιο, ενώ αντιθέτως ο ρόλος του ΔΝΤ μειώνεται δραστικά, όσο και τα χρέη της Ελλάδος μειώνονται προς αυτό.
Μετά την πρόωρη αποπληρωμή των 2,7 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το επόμενο έτος, εξαιρουμένων των δαπανών τόκων που καλύπτονται από τα πλεονάσματα, θεωρούνται ήδη καλυμμένες.
Έτσι, μετά την αφαίρεση των 2,7 δισ. ευρώ, οι χρηματοδοτικές ανάγκες περιορίζονται το 2020 από τα 4,9 δισ. ευρώ στα 2,2 δισ. ευρώ και καλύπτονται σχεδόν εξ ολοκλήρου μόνο και μόνο από τα προβλεπόμενα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις (2,113 δισ. ευρώ), χωρίς να μπαίνουν καν στην εξίσωση τα προβλεπόμενα έσοδα από ANFA’s και SMP’s (1,2 δισ. ευρώ) και το αναμενόμενο περίσσευμα από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020.