Ελλάδα - Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τις σημαντικές μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η Ελλάδα μετά την πανδημία του κοροναϊού περιγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την έκτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στη Βρυξέλλες.

Η Κομισιόν αναφέρει πως λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικές περιστάσεις που θέτει το ξέσπασμα του κοροναϊού, η Ελλάδα έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να επιτύχει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που είχαν τεθεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Αυτό συνεπάγεται πως στο Eurogroup του Ιουνίου οι θεσμοί θα εισηγηθούν θετικά, ώστε να λάβει η χώρα μας μέτρα ελάφρυνσης του χρέους συνολικού ύψους 748 εκατ. ευρώ.

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζεται πως με βάση τις Εαρινές Προβλέψεις της Κομισιόν το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας προβλέπεται να μειωθεί κατά περίπου 10% το 2020 και να ανακάμψει αρκετά έντονα το 2021.

«Οι προβλέψεις υπόκεινται σε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας. Εξαρτώνται από τη σταδιακή άρση των μέτρων εγκλεισμού από τα μέσα Μαΐου», αναφέρεται στην έκθεση και τονίζεται πως οι υπηρεσίες τουρισμού και ναυτιλίας – δύο πολύ σημαντικοί τομείς για την οικονομία της Ελλάδας – αναμένεται να πληγούν ιδιαίτερα από την κρίση.

Δημοσιονομικός  εκτροχιασμός

Σε σχέση με τα δημοσιονομικά μεγέθη η αναθεωρημένη πρόβλεψη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων αναμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα μετατραπεί σε πρωτογενές έλλειμμα το 2020, πριν επιστρέψει σε πλεόνασμα το 2021.