ΔΕΘ

Η ζημιά για την HELEXPO-ΔΕΘ ΑΕ αλλά και την τοπική οικονομία της Θεσσαλονίκης θα είναι μεγάλη, όμως η δημόσια υγεία προηγείται της οικονομίας, σημειώνει ο πρόεδρος της διοργανώτριας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης κ. Τάσος Τζήκας στην πρώτη του αντίδραση μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για ματαίωση της εκθέσεως, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Πλέον, όπως λέει, η διοίκηση της ΔΕΘ επικεντρώνεται στην επόμενη μέρα: «Η ΔΕΘ υπέστη πολύ μεγάλη ζημία σε όλη την περίοδο της πανδημίας. Τώρα, μετά και την ακύρωση της ΔΕΘ, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τις κλαδικές εκθέσεις του φθινοπώρου, πώς θα τις προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα», εξηγεί στο ΑΠΕ. Όσον αφορά το αν θα υπάρξει κάτι που θα μπορούσε -έστω σε περιορισμένο βαθμό- να λειτουργήσει σαν αντίβαρο στην ακύρωση της ΔΕΘ, σημειώνει ότι θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια, όπως η διοργάνωση ενός πολιτικο-οικονομικού φόρουμ.

«Τεράστιο το πλήγμα»

Την ίδια ώρα αντιδράσεις υπάρχουν απ’ τους επαγγελματικούς φορείς της πόλης. Χαρακτηρίζουν «τεράστιο» το πλήγμα για την τοπική οικονομία και ζητούν απ’ την κυβέρνηση αντισταθμιστικά μέτρα για τη στήριξή της.

«Η ματαίωση αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στην οικονομία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας γενικότερα, πλήγμα από το οποίο πολύ δύσκολα να συνέλθει η περιοχή μας», σημειώνει σε δήλωση του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Ζορπίδης προσθέτοντας πως «από τη στιγμή που οι υπεύθυνοι επιστήμονες το κρίνουν επιβεβλημένο θα πρέπει να το αποδεχθούμε αδιαμαρτύρητα, όπως άλλωστε και όλα τα περιοριστικά μέτρα».