Τέλος εποχής μετά από έναν αιώνα για το… τέλος χαρτοσήμου, που σήμερα επιβαρύνει πάνω από 500 συναλλαγές και συμβάσεις όπως έχει γράψει ήδη το patris.gr. Στη θέση του έρχεται το ψηφιακό τέλος συναλλαγής, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει αύριο, 3 Ιουλίου, εκτός απροόπτου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
Το τέλος χαρτοσήμου περνά οριστικά στη ψηφιακή εποχή, ενώ καταργείται για πολλές περιπτώσεις και τίθεται ανώτατο όριο φορολογικής επιβάρυνσης για ορισμένες κατηγορίες τέλους συναλλαγής.
Ο μετασχηματισμός του χαρτοσήμου σε “ψηφιακό τέλος συναλλαγής” είναι έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και γίνεται για πρώτη φορά, καθώς πρόκειται για μία δύσκολη μεταρρύθμιση λόγω της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας, η οποία χρονολογείται από το 1931.
Με τη νέα μεταρρύθμιση, το “ψηφιακό τέλος συναλλαγής”:
-Αντικαθιστά το σημερινό, απαρχαιωμένο πλαίσιο
-Επιβάλλεται μόνο στις συμβάσεις και συναλλαγές που καθορίζονται ρητώς στον νόμο
-Αποκλείεται η επιβολή του σε συναλλαγές που υπόκεινται σε άλλους έμμεσους φόρους
-Επιβάλλεται σε συναλλαγές, όπου τουλάχιστον ένας συναλλασσόμενος είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας ή έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα
Ρυθμίζει πολλά ζητήματα που το σημερινό, απαρχαιωμένο πλαίσιο δεν είχε ρυθμίσει με σαφήνεια:
-υποκείμενο της φορολογικής υποχρέωσης
-υπόχρεος προς απόδοση του φόρου
-βαρυνόμενος με τον φόρο
Το τέλος χαρτοσήμου είναι ένας φόρος που επιβάλλεται σε αρκετές συναλλαγές για τις οποίες καταρτίζεται έγγραφο στην Ελλάδα. Επίσης, χαρτόσημο επιβάλλεται και σε συναλλαγές που αποδεικνύονται από εγγραφές στα λογιστικά βιβλία επιτηδευματιών, καθώς και στην έγγραφη εξόφληση συμβάσεων που δεν χαρτοσημάνθηκαν κατά την κατάρτισή τους. Δεν υπάγονται σε χαρτόσημο οι συναλλαγές στις οποίες επιβάλλεται ΦΠΑ (π.χ. πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών) ή οι συμβάσεις για τις οποίες οφείλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων, φόρος γονικής παροχής, δωρεάς ή κληρονομίας κ.λπ.
Συνολικά, το τέλος χαρτοσήμου επιβαρύνει εκατοντάδες συναλλαγές και η μεταρρύθμισή του εκκρεμεί από την εποχή της “εργαλειοθήκης” των μνημονίων για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και έχει ενταχθεί πλέον στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Το τέλος χαρτοσήμου επιβάλλεται σε μια σειρά συναλλαγών και συμβάσεων όπως δάνεια, ενοίκια (πλην κατοικιών), επιδοτήσεις, οικονομικές ενισχύσεις, διανομή κληρονομιάς, εγγραφές στα βιβλία επιτηδευματιών, με δύο κατά κύριο λόγο συντελεστές, 2,4% και 3,6% (οι βασικοί συντελεστές είναι 2% και 3%, επιβαλλόμενης, όμως, και εισφοράς 20% επί του χαρτοσήμου υπέρ του ΟΓΑ).