το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU)

Αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκταμίευση της δεύτερης  δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 1,7 δισ. ευρώ αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση αύριο Παρασκευή. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την εκπλήρωση των 25 προαπαιτούμενων και καθώς δεν περιλαμβάνει δάνεια παρά μόνο επιδοτήσεις εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως «ανάσα» εν μέσω μιας κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας.

Ωστόσο το ποσό θα έρθει προς το τέλος του έτους καθώς θα προηγηθεί ο έλεγχος από τις κοινοτικές υπηρεσίες για το αν έχουν τηρηθεί στο ακέραιο όλες οι δεσμεύσεις, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει περίπου 3 μήνες προκειμένου να «ανάψουν το πράσινο φως».

Υπενθυμίζεται ότι  οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης συνδέονται με «σφιχτές» δεσμεύσεις την ώρα μάλιστα που τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και η εκτίναξη στο κόστος πρωτων υλών καθιστά δύσκολη την εγκαιρη ολοκλήρωση έργων αλλά και δυσκολεύει τις όποιες αναθεωρήσεις σχεδίων, που ούτως  ή άλλως ενέχουν δυσκολίες.

Η Ελλάδα διεκδικεί συνολικά πόρους 30,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την περίοδο 2021-2026, εκ των οποίων 18,1 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και 12,4 δισ. δάνεια. Η Κομισιόν στις 9 Αυγούστου 2021, εκταμίευσε με τη μορφή προχρηματοδοτήσεων το ποσό των 3,96 δισ. (που αντιστοιχεί στο 13% των συνολικών επιχορηγήσεων και δανείων) για την χώρα μας για να ακολουθήσει φέτος τον Απρίλιο η πρώτη δόση των 3,6 δισ. ευρώ.

Ένταξη έργων  ύψους 3,28 δισ.

Σε 13,5 δισ. ευρώ ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός των 372 έργων που έχουν ενταχθεί, προς το παρόν, στο σκέλος των επιδοτήσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, στα 230 έργα, που είχαν ανακοινωθεί έως τον Μάιο του 2022, προστέθηκαν ακόμη 142 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 3,28 δισ. ευρώ, τα οποία εντάχθηκαν στο «Ελλάδα 2.0», με αποφάσεις που υπέγραψε ο αρμόδιος για την υλοποίησή του, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Από τα 142 έργα, 21 αφορούν στην «Πράσινη μετάβαση», 10 στην «Ψηφιακή μετάβαση», 43 σε «Απασχόληση – Δεξιότητες – Κοινωνική Συνοχή» και 68 έργα σε «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας».

Στο μεταξύ μιλώντας νωρίτερα στον Ρ/Σ ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής υπουργός εστίασε στη σημασία των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, επισημαίνοντας ότι μέχρι και τον Αύγουστο απορροφήθηκαν 1,3 δισ. ευρώ από τα 17 δισ. ευρώ που είναι οι επιδοτήσεις.

Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι από τα πρώτα κράτη-μέλη  από πλευράς υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ παράλληλα η χώρα μας είναι από τις πρώτες που θα καταθέσει δεύτερο αίτημα πληρωμών για το Ταμείο στην Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται πως με βάση ανακοινώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών πέντε ακόμη «πακέτα» εντάξεων έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 10 δισ. Ευρώ έχουν προσωρήσει. Συγκεκριμένα, οι εντάξεις και ο προϋπολογισμός αυτών, με χρονολογική σειρά:

  • Ιούλιος 2021: 12 έργα (1,42 δισ. ευρώ)
  • Οκτώβριος 2021: 36 έργα (1,34 δισ. ευρώ)
  • Ιανουάριος 2022: 55 έργα (3,35 δισ. ευρώ)
  • Μάρτιος 2022: 70 έργα (2,40 δισ. ευρώ)
  • Μάιος 2022: 57 έργα (1,70 δισ. ευρώ).