ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λούις Ντε Γκίντος.

Αυστηρό σήμα ότι δεν πρέπει να σταματήσουν οι προσπάθειες των τραπεζών να αποκαλυφθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές έστειλε από την Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λούις Ντε Γκίντος.

Η παρέμβαση έγινε ενώπιον του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του Διοικητού της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, σε ημερίδα του ΙΟΒΕ για τις εξελίξεις στην ΕΕ και τις προοπτικές της Ελλάδας, όπου ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ απέδωσε τα εύσημα για τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις θυσίες του ελληνικού λαού που «πλέον μπορεί να βλέπει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον εν σχέσει με πριν  4-5 χρόνια».

Τα κόκκινα δάνεια

Δεν παρέλειψε  όμως και να τονίσει ότι τα «κόκκινα δάνεια» αποτελούν το κύριο πρόβλημα και βασική αδυναμία της ελληνικής Οικονομίας. Και έστειλε ουσιαστικά το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας ότι, παρά την πρόοδο, μόλις λήξει το καθεστώς προστασίας των δανειοληπτών πρέπει  να ξεκινήσει το κυνήγι των κακοπληρωτών.

Ο Λουις Ντε Γκίντος υπογράμμισε την αξία του σχεδίου  «Ηρακλής». Τόνισε όμως ότι και πάλι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν το 40% του συνόλου των δανείων, με αποτέλεσμα να μη μπορεί το τραπεζικό σύστημα  να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας επιβεβαίωσε τα στοιχεία, λέγοντας στην ίδια εκδήλωση ότι «στο 9μηνο του 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στα 71 δισ. ευρώ ή 42,1% του συνόλου των δανείων».

«Πρέπει να εμπεδωθεί κουλτούρα πληρωμών» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης, δείχνοντας ότι η Φραγκφούρτη δεν εφησυχάζει ούτε με το σχέδιο «Ηρακλής» (APS)που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η παρέμβαση Ντε Γκίντος έρχεται τη στιγμή που στην κυβέρνηση ανοίγει η συζήτηση για την επόμενη μέρα για το καθεστώς προστασίας της α΄κατοικίας από πλειστηριασμούς το οποίο λήγει σε λιγότερες από 90 μέρες.

Παρότι μειώθηκαν όμως κατά 10 δισ.  σε 9 μήνες (σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018) και ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως οι προσπάθειες πρέπει συνεχιστούν και να συμπληρωθούν με νέα μέτρα, επαναφέροντας και την γνωστή πρόταση της ΤτΕ για τον αναβαλλόμενο φόρο.

Εύσημα

Εύσημα για την πρόοδο που έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία, απέδωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο “ελληνικός λαός δεν έχει ακόμη αισθανθεί στην καθημερινότητα του τη βελτίωση που αποτυπώνεται στους στατιστικούς δείκτες, παραταύτα αντιμετωπίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία”.