πλεόνασμα

Σε πτώση της κατανάλωσης στην αγορά, αλλά και σε υστέρηση των κρατικών εσόδων οδήγησαν οι συνεχείς αυξήσεις φόρων   στο α΄τετράμηνο του 2018. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ η βενζίνη οδεύει προς τα 2 ευρώ, τα κρατικά έσοδα από φόρους στα καύσιμα εμφανίζουν υστέρηση 67 εκατομμύρια ευρώ.

Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου επιβεβαιώνουν ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα Ιανουαρίου-Απριλίου διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2,286 δισ. ευρώ (έναντι στόχου για πλεόνασμα 374 εκατ. ευρώ φέτος και πρωτογενούς πλεονάσματος 1,726 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι). Στην πράξη όμως τα ίδια στοιχεία δείχνουν και ότι:

α) τα έσοδα από Φόρους Κατανάλωσης εμφανίζουν υστέρηση 75 εκατομμύρια ευρώ έναντι του στόχου τετραμήνου.

β) τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων μειώθηκαν κατά 56 εκατ. ευρώ ή 4,0% έναντι του στόχου. Καθώς οι τιμές αυξάνονται, υστερούν τα κρατικά έσοδα από τον Ειδικό Φόρο που υπολογίζεται ανά λίτρο, γεγονός που σημαίνει πως δέχεται πλήγμα η κατανάλωση.

γ) τα έσοδα από λοιπούς Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (καπνού, κλπ) εμφανίζουν υστέρηση 19 εκατ. ευρώ ή 2,2%.

δ) οι υπόλοιπο φόροι κατανάλωσης εμφανίζουν υστέρηση 12 εκατ. ευρώ ή κατά 8,7%.

ε) τα έσοδα από ΦΠΑ πετρελαιοειδών υστέρησαν κατά 11 εκατομμύρια ευρώ, μετά και την αύξηση κατά 50% των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά (από 1.1.2018).

στ) τα έσοδα από ΦΠΑ στα καπνικά προϊόντα παρουσιάζει υστέρηση 9 εκατομμύρια ευρώ.

«Μαγική εικόνα» 1 δισ. από τις Επενδύσεις

Ωστόσο το πλεόνασμα διασώζεται και αυξάνεται λόγω, κυρίως, κοινοτικών κονδυλίων από την από Ε.Ε. που εμφανίζουν υπέρβαση κατά μισό δισ. ευρώ (496 εκατ. ευρώ ή +142,8% έναντι του στόχου).

Άλλο μισό δισ. από το υπερ-πλεόνασμα (556 εκατ. ευρώ) οφείλεται στο ότι για Δημόσιες Επενδύσεις το κράτος δαπάνησε 504 εκατ. μόλις από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, αντί για 1,060 δισ. που είχαν προγραμματιστεί.

Αν δεν προχωρούν όμως τα έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τους επόμενους μήνες του 2018 δεν θα έρχονται μειωμένα πια και τα κοινοτικά κονδύλια, ενώ το κράτος θα χάνει από έσοδα του ΠΔΕ και η χώρα «πόντους» από την ανάπτυξη.

Ποιοι πληρώσανε  το «μάρμαρο»

Από τα υπόλοιπα 1,3 δισ. του πρωτογενούς πλεονάσματος, το μισό σχεδόν στηρίχτηκε σε:

α) υπέρβαση κατά 64 εκατομμύρια (+7%) στις εισπράξεις παλαιών απλήρωτων άμεσων φόρων (Παρελθόντων Οικονομικών Ετών -ΠΟΕ)

β) υπέρβαση κατά 164 εκατ. ευρώ (+37%) στις εισπράξεις παλαιών απλήρωτων έμμεσων φόρων (ΠΟΕ).

γ) υπέρβαση στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 77 εκατ. ευρώ ή 3,6% (αν και ακόμα δεν έχουν εκδοθεί τα νέα εκκαθαριστικά)

δ) υπέρβαση στους φόρους στην περιουσία κατά 88 εκατ. ευρώ ή 18,8% (αν και ακόμα δεν έχουν εκδοθεί τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ)

ε) υπέρβαση στους λοιπούς άμεσους φόρους κατά 17 εκατ. ευρώ ή +3,7%,

στ) υπέρβαση στους λοιπούς φόρους συναλλαγών κατά 18 εκατ. ευρώ ή +12,6%,

ζ) υπέρβαση στους λοιπούς έμμεσους φόρους κατά 31 εκατ. ευρώ ή + 25,3%,

θ) Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 411 εκατ. ευρώ ή 27,3%,

ι) Έσοδα από ΝΑΤΟ κατά 34 εκατ. ευρώ.

Ποιες δαπάνες κόψανε

Το άλλο μισό περίπου, στηρίχτηκε σε μεγαλύτερες από το αναγκαίο περικοπές δαπανών. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για επιχορηγήσεις νοσοκομείων και ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 294 εκατ. ευρώ.