Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, της ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, σχεδιάζουν να εφαρμόσουν «επειγόντως» ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου, και ενθαρρύνουν έναν «ευρύ συνασπισμό» χωρών να μετέχει σε αυτό, όπως επιβεβαιώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν χθες.
«Το ανώτατο όριο της τιμής θα οριστεί σε ένα επίπεδο που θα βασίζεται σε μια σειρά τεχνικών δεδομένων και θα αποφασιστεί από το σύνολο του συνασπισμού πριν από την εφαρμογή του», γράφουν οι επτά χώρες στη δήλωση αυτή, διαβεβαιώνοντας ότι οι μελλοντικές τιμές «θα ανακοινωθούν δημόσια με σαφή και διαφανή τρόπο».
«Στόχος μας είναι να ευθυγραμμίσουμε την εφαρμογή με το χρονοδιάγραμμα των σχετικών μέτρων εντός του έκτου πακέτου των κυρώσεων της ΕΕ», προσθέτουν σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Ρωσία απείλησε νωρίτερα, μέσω του Μεντβέντεφ, να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου σε έθνη που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση και είναι η πλέον ευάλωτη ενεργειακά εφόσον το πρόβλημα αυτό συνδυαστεί με κρίσιμα δημοσιονομικά μεγέθη όπως το χρέος προς το ΑΕΠ και το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, εξηγεί η Citigroup. Τα βασικά ερωτήματα που έχουν προκύψει σχετικά με την αγορά ενέργειας που βλέπει η Citigroup μετά από συζητήσεις με τους πελάτες της είναι ακόλουθα:
Η Ευρώπη έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο, μετά τη μείωση των τιμών;
Ποιο είναι το πιθανό αποτέλεσμα του σχεδίου της ΕΕ να θέσει πλαφόν επί των τιμών της ενέργειας;
Τέλος, ποιες χώρες θα ωφεληθούν;
Η αμερικανική τράπεζα δημιούργησε έναν πίνακα με βαθμολογίες έξι διαφορετικών παραγόντων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι η πιο ευάλωτη δημοσιονομικά αλλά και σε ό,τι αφορά την διάρθρωση που έχει στην αγορά ενέργειας ανάμεσα σε όλες τις χώρες.
Η μέτρηση της Citigroup έγινε με χρήση τους παράγοντες που αφορούν την εξάρτηση της ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ, την πυρηνική ενέργεια, τον πληθωρισμό ενέργειας, το δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ και το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Η Νορβηγία, η Σουηδία, η Αυστρία και η Γαλλία φαίνονται λιγότερο ευάλωτες χώρες, ενώ το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα είναι οι πιο εκτεθειμένες στον ενεργειακό κίνδυνο.
Φον ντερ Λάιεν: Ήρθε η ώρα για πλαφόν στο ρώσικο φυσικό αέριο
Η Ευρώπη χρειάζεται να επιβάλει ένα πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγεται μέσω αγωγών, δήλωσε χθες η πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα η φον ντερ Λάιεν, προκειμένου η ΕΕ να ακυρώσει, όπως είπε, τις απόπειρες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να χειραγωγήσει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.
Κάλεσε επίσης για μέτρα προκειμένου να αφαιρεθούν κάποια από τα υπερκέρδη που έχουν αποκομίσει οι πάροχοι ηλεκτρισμού από την ενεργειακή κρίση, χρησιμοποιώντας τα χρήματα για να υποστηριχθούν ευάλωτοι πολίτες και εταιρίες. “Πιστεύω ακράδαντα ότι έχει έρθει η ώρα για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγεται μέσω αγωγών στην Ευρώπη”, επεσήμανε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας συνάντησης συντηρητικών Γερμανών βουλευτών στην πόλη Μούρναου.
“Ένα πλαφόν στην τιμή μπορεί να προταθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και υπάρχει επίσης μια νομική θεμελίωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αφαιρεθούν κέρδη προσωρινά ως ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης σε μια περίοδο κρίσης”, πρόσθεσε.
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου προκειμένου να συζητήσουν πώς θα απαντήσουν στην εκτόξευση των τιμών.
Στις 14 Σεπτεμβρίου, η φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει τα βασικά σημεία των προτάσεων της Επιτροπής για μέτρα έκτακτης ανάγκης σε επίπεδο ΕΕ ώστε να αντιμετωπιστεί η εκτόξευση των τιμών.
Ράλι ακρίβειας για το πετρέλαιο κίνησης
Σε ένα ανεξέλεγκτο ράλι ακρίβειας έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες η τιμή του πετρελαίου κίνησης που έχει ξεπεράσει ήδη το 1 ευρώ και 90 λεπτά ως μέση τιμή πανελλαδικά. Η τιμή είναι τόσο υψηλή που αν δεν υπήρχε η κρατική επιδότηση των 15 λεπτών το diesel κίνησης θα κόστιζε πιο πολλά και από την αμόλυβδη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά στις 31 Αυγούστου ήταν στα 2 ευρώ και 4 λεπτά και του πετρελαίου κίνησης στο 1 ευρώ 95 λεπτά. Η διαφορά στα δύο καύσιμα είναι μόλις 9 λεπτά το λίτρο την ώρα που πέρυσι την ίδια μέρα η διαφορά ήταν στα 30 λεπτά το λίτρο.