ανταλλαγή των ομολόγων

Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι η έκδοση ομολόγων ανά τρίμηνο. Ωστόσο, δεν υπάρχει βιασύνη για την επόμενη έξοδο, η οποία αναμένεται προς τον Μάρτιο, ενδεχομένως και τον Απρίλιο. Οι αποφάσεις λαμβάνονται πάντα σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στις αγορές, αλλά και βάσει των συζητήσεων με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Στις 26 Φεβρουαρίου δημοσιεύεται η έκθεση της πέμπτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και ακολουθεί το κρίσιμο Eurogroup του Μαρτίου όπου αναμένεται να τεθούν από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα τα αιτήματα για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είναι πιθανόν να προχωρήσει στα τέλη Μαρτίου στην έκδοση δεκαετούς ή επταετούς ομολόγου, χωρίς να αποκλείεται και ένα τριετές χρεόγραφο. Το εκδοτικό πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο προβλέπει εκδόσεις συνολικού ύψους 4-8 δισ. ευρώ μέσα στο 2020, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι θα κινηθεί λίγο υψηλότερα.

Οι επόμενες εκδόσεις ομολόγων βασίζονται, παράλληλα, στη φιλοσοφία να υποχωρήσει το μέσο κόστος δανεισμού χαμηλότερα από αυτό του ΔΝΤ, έτσι ώστε να ανοίξει παράθυρο για προεξόφλησή του. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώθηκε τη Δευτέρα στο 1,009%, με την πτώση της απόδοσης από την περασμένη Παρασκευή να ξεπερνά το 4,80%, σηματοδοτώντας θετικές εξελίξεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Από τις αρχές του έτους ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Η συνεχιζόμενη εισροή των επενδυτών στους ελληνικούς τίτλους αφενός αποδεικνύει πως λειτουργούν ως καταφύγιο στις διεθνείς αβεβαιότητες που έχει προκαλέσει ο κορωναϊός και αφετέρου εκφράζει μια γενικότερη στροφή σε αγορές σταθερού εισοδήματος.