επισιτισμός

Εικοσι επτά τουριστικές περιοχές της Κρήτης έχουν μπει στο στόχαστρο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Ασφάλισης για τον εντοπισμό αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Στην Κρήτη σε μπαρ-καφέ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, το ποσοστό της υποδηλωμένης εργασίας (οι υπάλληλοι ασφαλίζονται για 4 ώρες, αλλά εργάζονται έως και 10ωρο) είναι υψηλά και φθάνουν το 60%-70%.

Τα κλιμάκια των ελεγκτών των δύο σωμάτων, πλέον, αξιοποιώντας πλήρως τις πληροφορίες που παρέχει το Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Εργασίας «Εργάνη», θα πραγματοποιήσουν ελέγχους σε επιχειρήσεις και περιοχές με αποδεδειγμένη παραβατική συμπεριφορά και όχι τυφλά ή σε συνεπείς επιχειρήσεις όπως συνηθιζόταν.

Μέχρι χθες, 8 μέρες μετά την πρώτη υπουργική εντολή για καθολικούς ελέγχους, έχουν διενεργηθεί πάνω από 1.120 στοχευμένοι έλεγχοι από τους 613 επιθεωρητές του ΣΕΠΕ και τους 183 ελεγκτές του ΕΦΚΑ σε επιχειρήσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια και αυτοί θα συνεχιστούν.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, ήδη οι στοχευμένοι ελέγχοι που γίνονται πανελλαδικά φέρνουν αποτελέσματα συμμόρφωσης, αλλά η προσπάθεια θα συνεχιστεί αταλάντευτα, καθώς αποτελεί κύριο στόχο του Υπουργείου η περιφρούρηση της αγοράς εργασίας από καταχρηστικές συμπεριφορές σε βάρος των εργαζομένων, των συνεπών εργοδοτών, αλλά και των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι έλεγχοι του Υπουργείου Εργασίας για τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας θα ξεπεράσουν τους 18.000  και θα ενταθούν με έμφαση στους τουριστικούς προορισμούς.

Σε ποιες περιοχές της Κρήτης γίνονται οι έλεγχοι

Όσον αφορά την Κρήτη, οι περιοχές στις οποίες αναμένεται να ενταθούν οι έλεγχοι είναι οι εξής: Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Αγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα, Σητεία, Χερσόνησος, Μάταλα, Ελούντα, Μάλια, Στυλίδα, Νεάπολη, Μοίρες, Αγ. Πελαγία, Πλακιάς, Κεραμόκαμπος, Τσούτσουρας, Στάλος, Αγία Μαρίνα, Τυμπάκι, Γούβες, Πάνορμο, Βάι, Καστέλι, Αρκαλοχώρι, Πισκοπιανό, Πλακιάς.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης δήλωσε:

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αταλάντευτα και με αμείωτο ρυθμό τους ελέγχους στην αγορά εργασίας, προκειμένου να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους, τους συνεπείς εργοδότες αλλά και να διατηρήσουμε τη βιωσιμότητα των κρατικών ταμείων απέναντι στην εισφοροδιαφυγή και την εισφοροαποφυγή”.

Ο Νίκος Κοκολάκης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, είπε στην “Π” ότι το φαινόμενο της “μαύρης” εργασίας στα ξενοδοχεία είναι πολύ περιορισμένο, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στον χώρο του επισιτισμού όπου η υποδηλωμένη εργασία φθάνει το 70%.

“Αυτά είναι τα στοιχεία που μας έδωσαν πριν 1 μήνα στελέχη του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Ασφαλισμένων Κρήτης” μας είπε ο κ. Κοκολάκης, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού σχολιάζοντας ότι τα ποσοστά είναι πολύ υψηλά.