ΕΣΤΙΑΣΗ - καφετέριες

Μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα των καταστημάτων επισιτισμού και διασκέδασης, τα προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται και να δυσκολεύουν αρκετά τους επιχειρηματίες της εστίασης.

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες, το οποίο έχει και παράπλευρες συνέπειες για εργαζόμενους και προμηθευτές, σχετίζεται με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Ειδικότερα αναφορικά με ταβέρνες και εστιατόρια, το κλείσιμο των καταστημάτων στις 11.00 το βράδυ που συνεπάγεται απομάκρυνση των πελατών από τις 10.30, μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την προσέλευση και κατά συνέπεια τους τζίρους.

Ως φυσικό επακόλουθο, οι προμήθειες για τα καταστήματα είναι πολύ μικρότερες, ενώ μικρότερη επίσης είναι και η ανάγκη σε προσωπικό. Αυτή η «αλυσίδα» δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην αγορά, που μοιάζουν υπερβολικά δύσκολα στην επίλυση τους.

Γι’ αυτό και οι επιχειρηματίες πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να υπάρξει μια απελευθέρωση του ωραρίου, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν καλύτερα τα καταστήματα, αλλά και να μην δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα σε αυτά που ήδη υπάρχουν.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός, το οποίο επισημαίνεται άλλωστε και από επαγγελματίες, πως η λειτουργία των καταστημάτων ως τις 11.00 αποδεικνύεται πως ειδικά στις μεγάλες πόλεις, δημιουργεί έντονο συγχρωτισμό σε πεζόδρομους και πλατείες κι ακόμα εντονότερα στα ιδιωτικά πάρκινγκ, τα οποία ειδικά για το Ηράκλειο αποτελούν το μοναδικό χώρο νόμιμης στάθμευσης στην πόλη πλέον.

Ένα ακόμα θέμα το οποίο είναι γνωστό ήδη από την περυσινή χρονιά σχετίζεται με τη διανομή αλκοόλ. Κι αυτό γιατί, ενώ τα μπαρ επιβάλλεται να κλείσουν στις 11.00 το βράδυ, δεν ισχύει το ίδιο για επιχειρήσεις take away ή και περίπτερα, τα οποία μπορούν να λειτουργούν και μετά τις 11.00 πουλώντας αλκοόλ.

Με δεδομένη την παρατεταμένη καραντίνα, φαινόμενα αγοράς αλκοόλ από επιχειρήσεις που έχουν άδεια πώλησης ποτών και παραμονής σε πλατείες παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας, παρατηρήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης. Αν ληφθεί υπόψη το γεγονός μάλιστα ότι οι συναθροίσεις είναι μαζικές σε πλατείες μετά τις 11.00 το βράδυ, η όποια παρέμβαση καθίσταται έως αδύνατη.

Ένα τρίτο και βασικό πρόβλημα που παρατηρείται όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, σχετίζεται με τις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται ή έχουν προγραμματιστεί. Κάποιες από αυτές γίνονται, έστω με περιοριστικά μέτρα και με τη χρήση μάσκας.

Γονείς, ζευγάρια και κοντινοί συγγενείς ωστόσο, έχοντας την κουλτούρα της φιλοξενίας στην Κρήτη αναζητούν χώρους, έστω και μικρότερης χωρητικότητας, που μπορούν να «σπάσουν» τους καλεσμένους σε εξάδες και να «καλύψουν» τις ανάγκες μιας κοινωνικής εκδήλωσης, σε βάρος ασφαλώς των επιχειρηματιών που διαθέτουν τις σχετικές υποδομές, αλλά παραμένουν κλειστοί από το νόμο.

Τα συγκεκριμένα προβλήματα δεν είναι άγνωστα στην κυβέρνηση ούτε και στα συναρμόδια υπουργεία. Παρ’ όλα αυτά, προς το παρών μένουν χωρίς απαντήσεις αν και υπάρχει η ελπίδα ότι μέσα στην εβδομάδα ενδεχομένως να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις, με δεδομένο ότι οι περιορισμοί πλέον υπάρχουν κατά κύριο λόγο για να βρίσκουν οι πολίτες τρόπο ή τρόπους για να τους καταστρατηγήσουν.

Η Μαρία Αντωνακάκη Χαλβατζή
Η Μαρία Αντωνακάκη Χαλβατζή

«Σε κάθε περίπτωση εμείς ως Σύνδεσμος επιθυμούμε κι επιδιώκουμε τη νομιμότητα» αναφέρει η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη Χαλβατζή για να προσθέσει:

«Από την άλλη όμως επιδιώκουμε και τη βιωσιμότητα μας, ενώ βλέπουμε τι ισχύει στην πραγματικότητα. Από τη στιγμή που διαπιστώνεται ότι το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 11.00 και ζημιώνει όλο τον κλάδο και λειτουργεί εις βάρος των καταναλωτών, αλλά και δεν αντιμετωπίζει τελικά στην ουσία τους τα προβλήματα συγχρωτισμού όπως αποδείχθηκε στην πράξη, ζητούμε την επανεξέταση των δεδομένων και την άρση του».

Όπως εξηγεί μάλιστα η κ. Αντωνακάκη, εφόσον υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία ως προς το ωράριο, θα υπάρξει αντικειμενικά και ομαλότερη διαχείριση του κοινού, που έχει αποδειχθεί ότι τηρούμενων των υπόλοιπων υγειονομικών μέτρων, μπορεί τελικά να βοηθήσει και όχι να βλάψει την προσπάθεια που γίνεται για περιορισμό εξάπλωσης του κοροναϊού.