Στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού θα υποβάλουν αίτηση και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για ρύθμιση των οφειλών τους προς το Δημόσιο (εφορία και ταμεία) και μόνον για αυτές αφού η συγκεκριμένη κατηγορία δεν μπορεί να ενταχθεί στον εξωδικαστικό για τα τραπεζικά δάνεια, σύμφωνα με την πρόταση που θα συζητηθεί με τους θεσμούς.
Η λύση αυτή προκρίνεται, καθώς κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τους θεσμούς, τόσο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) όσο και ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) εξέφρασαν την άποψη ότι δεν μπορούν ανταποκριθούν στο κύμα αιτήσεων που αναμένεται να υποβληθούν από ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν ρύθμιση μόνο των οφειλών τους προς το Δημόσιο με όρους αντίστοιχους με εκείνους του εξωδικαστικού.
Για το λόγο αυτό πρότειναν να διεκπεραιωθεί η διαδικασία των αιτήσεων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) με αυτόματο τρόπο και με τους ίδιους όρους, όπως θα γίνεται και για τις οφειλές των μικρών επιχειρήσεων που θα εντάσσονται στον εξωδικαστικό για τις οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ.
Η ρύθμιση θα γίνεται με διαγραφή των προσαυξήσεων και των προστίμων μέχρι το 85%, ενώ θα γίνονται και μέχρι 120 δόσεις, ανάλογα με το εισόδημα και την περιουσία του οφειλέτη. Το κριτήρια για τις δόσεις θα καθοριστούν σήμερα στη συνάντηση με τους θεσμούς .
Αφού ρυθμίσουν τις οφειλές προς το Δημόσιο στη συνέχεια οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα απευθύνονται στις τράπεζες για να ρυθμίσουν τα δάνειά τους μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας.
Το ζήτημα των ελεύθερων επαγγελματικών θα συζητηθεί ξανά με τους θεσμούς σε συνάντηση σήμερα κατά την οποία θα παρουσιαστούν προτάσεις από την ελληνική πλευρά για τον αυτόματο τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η ρύθμιση των οφειλών. προς το Δημόσιο και ο υπολογισμός των δόσεων.
Ήδη μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών υπήρξε συμφωνία ότι θα απαιτείται μελέτη βιωσιμότητας μόνο για επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας (κυρίως ΕΠΕ και Α.Ε.), ενώ η βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων που ουσιαστικά αντιστοιχούν σε αυτοαπασχολούμενους (Ο.Ε., Ε.Ε., ατομικές επιχειρήσεις) θα κρίνεται με βάση το εάν υπάρχει ένα θετικό αποτέλεσμα την τελευταία τριετία με βάση τα στοιχεία της εφορίας (Ε-3).