αγορά

Τις τελευταίες τις ελπίδες εναποθέτει η αγορά στην αλλαγή του νομικού πλαισίου αναφορικά με τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που προετοιμάζει να φέρει η νέα κυβέρνηση ως το τέλος του μήνα.

Η αλλαγή στη νομοθεσία αναφορικά με τις επιχειρήσεις υπήρξε πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών, που έβλεπαν μέσα στην κρίση, όχι μόνο τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται λόγω συνθηκών, αλλά και τα κέρδη τους να διανέμονται ουσιαστικά στο Κράτος, λόγω της αβάστακτης φορολογίας. Ηγεσίες των επιχειρηματιών κατ’ επανάληψη είχαν συναντήσεις με υπουργούς και αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια αλλαγή στο νομικό πλαίσιο, ούτε όμως και κάποια διευκόλυνση.

Η νέα κυβέρνηση ωστόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη με υπουργό τον Χρήστο Σταϊκούρα, έχει δεσμευθεί πως το πρώτο σχέδιο νόμου που θα φέρει στη Βουλή, είναι το σχέδιο νόμου για την επιχειρηματικότητα συνολικά, προκειμένου να μπορέσει να τονωθεί η αγορά και κατά συνέπεια να υπάρξει μέσω κινήτρων, η επιθυμητή «ένεση ρευστότητας».

Μεταξύ των μέτρων που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση με το νέο σχέδιο νόμου είναι η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από 28% σε 20% σε βάθος διετίας, η μείωση κατά 60% των εισφορών έως και 10.000 ευρώ, η μείωση και σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθώς και η σταδιακή κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

Υπενθυμίζεται ότι, τα συγκεκριμένα μέτρα έχουν δοθεί στην κυβέρνηση πολύ πριν τις εκλογές ως ελάχιστα προαπαιτούμενα για την τόνωση ρευστότητας στην αγορά, από τοπικούς επιχειρηματικούς παράγοντες, οι οποίοι μάλιστα έχουν καταθέσει εγγράφως το σύνολο των θέσεων τους σε όλα τα κόμματα.

Εκτός των φορολογικών ελαφρύνσεων και των μέτρων που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα παράλληλα, οι τοπικοί επιχειρηματίες έχουν επανειλημμένα ζητήσει μέτρα αναφορικά με τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό, αλλά και με αναγκαίες ελαφρύνσεις για τα «κόκκινα δάνεια» τα οποία σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν «λαιμητόμο» για την επιχειρηματικότητα, ειδικά στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επιχειρήσεις – φυσικά πρόσωπα

Οι αλλαγές που προβλέπονται να γίνουν για τις επιχειρήσεις από το 2020 περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, μείωση φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% σε βάθος διετίας. Το 2020 θα μειωθεί στο 24% και το 2021 στο 20%. Από το 2020 προβλέπεται επίσης η μείωση του φόρου μερισμάτων των μετόχων από 10% σε 5%.

Αντίστοιχες μειώσεις προγραμματίζεται να γίνουν και για τα φυσικά πρόσωπα, οι οποίες από το 2020 προβλέπεται να είναι οι εξής:

-Διατήρηση του αφορολόγητου ορίου των 8.636 ευρώ και προσαύξησή του κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-Νέα φορολογική κλίμακα με πέντε ή έξι κλιμάκια.

-Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από 22% στο 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι από το 2020. Σήμερα ο συντελεστής 22% εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.

-Μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστής 45% που εφαρμόζεται σήμερα για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ στο 42%.

Σημειώνεται ότι ο μειωμένος από το 22% στο 9% κατώτατος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος θα ισχύσει για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 8.636 ευρώ που είναι το σημερινό αφορολόγητο για τον μισθωτό ή συνταξιούχο χωρίς παιδιά μέχρι τις 10.000 ευρώ. Για όσους έχουν παιδιά το αφορολόγητο όριο θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Μια σειρά νέων μέτρων ετοιμάζει στο νέο φορολογικό σχέδιο νόμου η κυβέρνηση, αναφορικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ειδικότερα, σε σχέση με το σχέδιο που επεξεργάζεται από το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών, ο φόρος για τους έχοντες εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα μειωθεί κατά 60% με τον συντελεστή του 9%.

Επίσης, το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει μεταξύ άλλων, μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% το 2020 και κατάργησή του το 2021.

Σταδιακή κατάργηση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων και η οποία θα έπρεπε να έχει καταργηθεί στα τέλη του 2014.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των «θεσμών» αυτή την εβδομάδα με αφορμή το ετήσιο συνέδριο του Economist.

Στο συνέδριο αναμένεται να μιλήσουν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group Χανς Φάιλμπριφ, ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν και ο επικεφαλής της αποστολής του ESM στην Αθήνα Νικόλα Τζιαμαρόλι.

Το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα παρουσιάσει στους αξιωματούχους το νέο σχέδιο νόμου, ενώ είναι πιθανό να συζητηθεί και ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους.

ΕΝΦΙΑ

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, το σχέδιο νόμου προβλέπει τη μείωση του κατά 30% οριζόντια για όλους τους ιδιοκτήτες.  Το 2020 η μείωση θα είναι της τάξης του 20% και το 2021 κατά 10%.

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος ιδιοκτήτης πληρώνει σήμερα 500 ευρώ για ΕΝΦΙΑ, το 2020 θα πληρώσει 400 ευρώ ενώ το 2021 θα πληρώσει 360 ευρώ.

Για τα ακίνητα προβλέπεται επίσης έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. Παράλληλα προβλέπεται η αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να αναστείλει ακόμα τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια, προκειμένου να ενισχύσει ξανά τον κλάδο της οικοδομής.