φτώχεια

Περίπου 700.000 άτομα, που πριν από την κρίση ανήκαν στη μεσαία τάξη, πλέον είναι αντιμέτωποι με τη φτώχεια, ως απόρροια της εισοδηματικής ανισότητας.

Η έρευνα  της ΔιαΝΕΟσις  χτυπά καμπανάκι για τη φτώχεια και την οικονομική ανισότητα στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η ΔιαΝΕΟσις, στην Ελλάδα, η εισοδηματική ανισότητα σταδιακά μειωνόταν από το σχετικά υψηλό επίπεδο πριν από το 1980, με την τάση απομείωσης ουσιαστικά να διακόπτει η κρίση, καθώς από το 2009 η εισοδηματική ανισότητα αυξάνεται. Ωστόσο, η παρατηρούμενη αύξηση είναι μικρότερη του αναμενόμενου (με βάση τη σημαντική μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος), γεγονός που παρουσιάζει ενδιαφέρον λόγω του μεγέθους της κρίσης.

Δεν τα βγάζουν πέρα

Σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες (46%) τα βγάζει πέρα οικονομικά με πολύ μεγάλες δυσκολίες, σύμφωνα με έρευνα της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που αφορά την εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης των Ελλήνων για τον Νοέμβριο του 2017.

Ο αριθμός αυτός παραμένει σταθερός σε σχέση με τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ενώ συγκριτικά με έναν χρόνο πριν, σημειώνεται πτώση της τάξεως των 3,5 ποσοστιαίων μονάδων (Νοέμβριος 2016 49,5%).

Την ίδια στιγμή, το 8% των ερωτηθέντων απαντά πως δεν τα βγάζει πέρα.

Επιπλέον, 4 στους 10 δηλώνουν πως τα βγάζουν πέρα χωρίς να μένουν και πολλά στην άκρη. Το ποσοστό αυξάνεται κατά 7,5 μονάδες σε σχέση με το Νοέμβριο του 2016 ενώ παραμένει σταθερό σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Τέλος, το 6,5% του συνολικού πληθυσμού, αναφέρει πως είναι άνετα οικονομικά, αριθμός που αυξάνεται κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με ένα μήνα αλλά και δώδεκα μήνες πριν (Οκτώβριος 2017 και Νοέμβριος 2016).