ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μεγάλη πτώση καταγράφουν τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού με τα στοιχεία να δείχνουν βουτιά της τάξης του 30-35%

‘’Τον Απρίλιο είχαμε συρρίκνωση, αλλά όχι κατάρρευση των εσόδων». Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δίνοντας έναν αισιόδοξο τόνο για την πορεία και τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας εν μέσω επιδημίας του κοροναϊού και lockdown. 0 κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για έσοδα σε ικανοποιητικά επίπεδα δεδομένων των συνθηκών.

Κατά τον πρώτο ολόκληρο μήνα όπου σχεδόν ολόκληρη η οικονομική δραστηριότητα (πλην σούπερ μάρκετ και φαρμακείων) ήταν σε καραντίνα, οι απώλειες των εσόδων υπολογίζονται για τον Απρίλιο σε 1,15 δισ. ευρώ περίπου, εξέλιξη που δημιουργεί έντονες ανησυχίες στο οικονομικό επιτελείο.

Και αυτό, καθώς εκφράζονται φόβοι για  διόγκωση των απωλειών τους επόμενους μήνες δεδομένου ότι τόσο η εστίαση όσο και συνολικά ο τουριστικός κλάδος δεν αναμένεται να ανεβάσουν στροφές καθώς οι αναγκαστικοί περιορισμοί θα διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα τους τζίρους των καταστημάτων.

Είναι ενδεικτικό ότι η εστίαση ακόμα και με μείωση του ΦΠΑ δεν πρόκειται να πάρει μπροστά, αφού πολλές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους, ενώ και αυτές που τους διαθέτουν και πάλι θα πρέπει να προχωρήσουν σε συρρίκνωση τους κατά περίπου 50%.

Επιπλέον κατά το διάστημα του Μαρτίου οι εταιρείες εστίασης έχουν υποστεί ζημιά πολλών χιλιάδων ευρώ, καθώς αναγκάστηκαν να πετάξουν τις πρώτες ύλες που είχαν προμηθευτεί.

Όσο θα περνούν οι μήνες τα προβλήματα μπορεί να περιορίζονται ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται οι επιχειρήσεις να ισοφαρίσουν την ζημιά και να φθάσουν τους τζίρους του προηγούμενου έτους.

Ειδικά, στον τουριστικό τομέα τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά άσχημα, καθώς τα ξενοδοχεία θα υπολειτουργήσουν, ενώ τα μεσαίας κατηγορίας θα υποστούν τις μεγαλύτερες ζημιές καθώς αδυνατούν να προσαρμοστούν στις σημερινές απαιτήσεις δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τα κεφάλαια για να υποστηρίξουν τις αλλαγές που ζητούνται. Πολλώ δε μάλλον όταν φέτος σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές δεν έχουν λάβει προκαταβολές από τους tour operators, προκειμένου να προβούν στις ανακαινίσεις και γενικότερα στις ετήσιες παρεμβάσεις των μικρών αλλά απαραίτητων “ανακαινίσεων” των μονάδων τους.

Όλα αυτά δείχνουν ότι κάθε μήνας που θα περνά, το Δημόσιο θα «γράφει» μεγάλες απώλειες στα έσοδα με τις εισπράξεις του ΦΠΑ να κατακρημνίζονται εξαιτίας της συρρίκνωσης της κατανάλωσης. Σημειώνεται, ότι για το 2020 η κυβέρνηση είχε υπολογίσει έσοδα από τον ΦΠΑ της τάξης των 18,2 δισ. ευρώ.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι νέες ρυθμίσεις ου σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση. Δηλαδή, σχεδόν για το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει ευνοϊκή ρύθμιση που θα αφορά μόνο τα χρέη και τις υποχρεώσεις που έχουν προκληθεί από την πανδημία. Στις σκέψεις των ιθυνόντων είναι οι οφειλές που προκύπτουν από ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος να αποπληρωθούν σε 10 μηνιαίες δόσεις με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο. Οι υπόλοιπες οφειλές θα συνεχίσουν να αποπληρώνονται με βάση την πάγια ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία προβλέπει από 12 έως 24 δόσεις.