πλεόνασμα

Πρωτογενές πλεόνασμα «μαμούθ» που στηρίζεται εν πολλοίς σε περικοπές Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και καθυστερήσεις στην επιστροφή φόρων κατέγραψε τους πρώτους 11 μήνες του έτους η Ελλάδα. Την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου το πρωτογενές αποτέλεσμα ξεπέρασε τον στόχο κατά 87% και ανήλθε στα 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.

Την ίδια περίοδο οι δαπάνες για τις Δημόσιες Επενδύσεις, οι οποίες παραδοσιακά συνιστούν πολύτιμο εργαλείο για την τόνωση της οικονομίας, ήταν κάτω του στόχου κατά περισσότερο από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η υποεπίδοση στις επιστροφές φόρων ανήλθε στα 475 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικότερα οι κρατικές δαπάνες τους πρώτους 11 μήνες του έτους ήταν μικρότερες του στόχου κατά 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, τα έσοδα υπερέβησαν το επιθυμητό όριο κατά 745 εκατομμύρια ευρώ.

Τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που περιλαμβάνουν τις επιδόσεις σε όλες τις κατηγορίες φορολογίας, θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

«Κλειδί» για το υπερπλεόνασμα αυτό ήταν:  οι αυξήσεις φόρων, το δάνειο για τα ληξιπρόθεσμα, οι μειωμένες έναντι του στόχου   οι δαπάνες για εξοπλιστικά, το ψαλίδι στις κρατικές δαπάνες 2,8 δισ. ευρώ και κυρίως η “εξαφ’ανιση”  του Προγράμματος  Δημοσίων Επενδύσεων: σε 11 μήνες, οι δαπάνες του ΠΔΕ δεν ξεπέρασαν ούτε τα 2,5 δισ. ευρώ (ανήλθαν σε 2,495 δισ. ευρώ).