κατώτατος μισθός

Την αύξηση από την 1η Φεβρουαρίου του κατώτατου μισθού κατά 11%, στα 650 ευρώ μηνιαίως, και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για νέους κάτω των 25 ετών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως σήμερα εκκίνησε και η διαδικασία έκδοσης 5ετους ομολόγου, σημειώνοντας πως αυτό το γεγονός κατεδαφίζει άλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές χρήματος. «Δεν αντιμετώπιζουμε επικοινωνικά αυτό το θέμα αλλά με σοβαρότητα.

Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά με προσανατολίσμό το όραμά μας που είναι η δίκαιη ανάπτυξη. Στόχος τον Οκτώβριο του 2019 οι πολίτες να συγκρίνουν και να κρίνουν» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια έχουμε πλέον τη δυνατότητα, με ασφάλεια, να υλοποιήσουμε τέτοιες επιτυχίες» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, που ανέφερε ότι δεν είναι πυροτέχνημα.

«Με σειρά νομοθετημάτων και τη σκληρή δουλειά του ΣΕΠΕ αντιμετώπισαμε τη μαύρη εργασία και τη μειώσαμε από το 20% στο 9%. Μπορούμε να μετατρέψουμε την εργασιακή ζούγκλα που παράλαβαμε σε μία κατάσταση κανονικότητας. Έχουμε επαναφέρει το καθεστώς προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, κάτι που έχει οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών σε 100.000 εργαζόμενους και η τρίτη επιτυχία αφορά τη μείωση της ανεργίας από το 27% το 2014, στο 18,3% σήμερα που αντιστοιχεί σε δημιουργία 350.000 θέσεων από τη στιγμή που παραλάβαμε» υπογράμμισε.

«Προχωρούμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ μηνιαίως, όσο και στην κατάργηση του υποκάτωτου μισθού για νέους κάτω των 25 ετών» κατέληξε ο κ. Τσίπρας καταχειροκροτούμενος από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πόσα χρήματα θα κερδίζουν οι εργαζόμενοι

Όπως προκύπτει, η αύξηση αυτή θα ξεπερνά το 11% και θα είναι μεγαλύτερη του αναμενόμενου: Αυτό σημαίνει πως όσοι εργαζόμενοι λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, αυτός θα είναι στο εξής αυξημένος κατά 64 ευρώ.

Εξάλλου, για τους εργαζόμενους που λάμβαναν μέχρι σήμερα τον υποκατώτατο, η κατάργησή του θα φέρει αυξήσεις 116 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 1.624 ευρώ ετησίως.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕ∆ που συνδέεται με αυτόν, καθώς και μια σειρά από άλλα  24 επιδόματα και βοηθήματα του Οργανισμού.

Από τους 400.000 εργαζόμενους, που θα δουν από τον Φεβρουάριο του 2019 αυξήσεις των αποδοχών τους λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, περίπου 200.000 αμείβονται µμε µμισθούς 500 ευρώ έως 600 ευρώ, ενώ οι άλλοι 200.000 εργάζονται µμε µμερική απασχόληση και οι αποδοχές του εξαρτώνται από τον κατώτατο.

Ο κατώτατος µμισθός λειτουργεί ως ελάχιστο «κατώφλι» για τις µμηνιαίες αποδοχές των µμισθωτών αλλά και τα ημερομίσθια των εργατών στον ιδιωτικό τομέα.

Εμβληματική πράξη

Η  υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου με αφορμή τις σχετικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε: «Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται πλέον στα 650 ευρώ, από τα 586 ευρώ και τα 510 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών. Θα ισχύσει για όλους χωρίς ηλικιακές διακρίσεις από 1η Φεβρουαρίου» τονίζει η κ. Αχτσιόγλου, η οποία με γράφημα καταδεικνύει το ποσοστό της αύξησης: «11% αύξηση του κατώτατου μισθού και 27% για τους νέους κάτω των 25 ετών».

ΣΕΒ και ΣΕΤΕ

Θετικοί έναντι μιας αναπροσαρμογής προς τα πάνω του κατώτατου μισθού, με ταυτόχρονη όμως μείωση φόρων και μη μισθολογικού κόστους της εργασίας εμφανίζονται, με ανακοίνωσή τους, οι ΣΕΒ και ΣΕΤΕ, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Φεβρουαρίου.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κατώτατος μισθός των εργαζομένων πρέπει να βελτιωθεί. Για να συμβεί αυτό χωρίς επιπτώσεις στην ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη:

-Να μειωθεί η φορολογία της εργασίας.

-Να συγκρατηθεί το μη μισθολογικό κόστος με τη μείωση των εισφορών.

-Να αποσυνδεθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού από τον μέσο μισθό, με τον εξορθολογισμό της υποχρεωτικής διαιτησίας.

“Το ύψος των μισθών”, συνεχίζουν οι δύο εργοδοτικές ενώσεις, “που μπορεί να πληρώνει μία οικονομία και μια κοινωνία στα εργαζόμενα μέλη της δεν είναι κάτι που εξαρτάται από τις επιθυμίες ή τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης. Η πραγματικότητα είναι ότι το ύψος των μισθών, και μεταξύ αυτών το ύψος των κατώτατων μισθών, που μπορεί να αντέξει η οικονομία, συνδέεται με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της, το μέγεθος της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας”.

 

ΓΣΕΕ: “Φύλλο συκής η αύξηση”

Η αύξηση  του κατώτατου μισθού που ανακοινώθηκε χρησιμοποιείται ως φύλλο συκής για τη μη αποδοχή του αιτήματος της ΓΣΕΕ, για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ χωρίς διακρίσεις και με ταυτόχρονη νομοθέτηση της αποκατάστασης της αρμοδιότητας του εφεξής καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, για όλους τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), επισημαίνει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, με αφορμή τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ.