Σενάρια τρόμου, οκτώ μήνες μετά την έξοδο από τα μνημόνια, ενσωματώνει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Καταγράφοντας ήδη πισωγυρίσματα μεταρρυθμίσεων, ιδίως στην αγορά εργασίας, επικίνδυνες καθυστερήσεις για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και ροπή προς προεκλογικούς πειρασμούς με φόντο τις αποφάσεις του ΣτΕ για διεκδικήσεις αναδρομικών, το Ταμείο φτάνει στο σημείο να υπαινιχθεί ότι το 2021 και πολύ περισσότερο το 2024 ο κίνδυνος ενός νέου μνημονίου δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Και αυτό διότι εάν μια σειρά από δημοσιονομικές νάρκες δεν εξουδετερωθούν εγκαίρως, θα σκάσουν στα χέρια των επόμενων κυβερνήσεων οδηγώντας σε αναγκαστική ανάλωση των κεφαλαίων από το μαξιλάρι ασφαλείας σε πρώτη φάση και στη συνέχεια, με τις αγορές κατά πάσα πιθανότητα να έχουν κλείσει και πάλι, θα χρειαστεί μια ακόμα αναδιάρθρωση χρέους ή μια νέα χρηματοδοτική στήριξη, κοινώς μνημόνιο.
Ακραίο σενάριο
Με τα σημερινά δεδομένα, θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς πως πρόκειται για ένα ακραίο σενάριο. Το ελληνικό Δημόσιο μόλις πρόσφατα βγήκε στις αγορές με δεκαετές ομόλογο, το αποθεματικό ασφαλείας ξεπερνά τα 37 δισ. ευρώ, ο ρυθμός ανάπτυξης (αν και καταγράφηκε συρρίκνωση 0,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2018) έκλεισε πέρυσι στο 1,9% και στο βασικό σενάριο του ΔΝΤ οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ θα επιτυγχάνονται έως και το 2022, ακόμα κι αν η δυναμική της ανάπτυξης είναι αναιμική και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα βαλτώνει στην περιοχή του 1%.
-Ποιές είναι οι 5 δημοσιονομικές βόμβες και πού κρύβονται σύμφωνα με το ΔΝΤ;
-Για ποιες περιπτώσεις ζητεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης;
-Τι θα γίνει με τα αναδρομικά;
-Γιατί ο Τσίπρας θυσιάζει την ανάπτυξη ενόψει εκλογών, σύμφωνα με το Spiegel;