O πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας
O πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Κατατέθηκε χθες  από το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή ο προϋπολογισμός 2023, ο οποίος είναι ο πρώτος τα τελευταία δώδεκα χρόνια που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας. Ταυτόχρονα ωστόσο, όπως αναφέρεται από το υπουργείο, καταρτίστηκε υπό συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, αναφορικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μέσα στην μπορντό  κασετίνα, μαζί με το στικάκι του Κρατικού Προϋπολογισμού για το  επόμενο έτος, υπήρχε σε πάπυρο ο πρώτος υποθετικός Προϋπολογισμός του Επαναστατημένου έθνους που συντάχθηκε πριν 200 χρόνια, τον Απρίλιο του 1823 και υποβλήθηκε στην Εθνική Συνέλευση.

Ένα ιστορικό κείμενο, όπως ανέφεραν ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, του πρώτου υποθετικού Προϋπολογισμού που συντάχθηκε από μια Επιτροπή που αποτελείτο από 6 πολιτικούς και 6 στρατιωτικούς, προετοιμάστηκε 8 ημέρες, ενώ την εποχή εκείνη υπηρετούσε στην Επιτροπή αυτή μόλις ένας υπάλληλος.

Σχετικά με τον Προϋπολογισμό του 2023, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως αυτός είναι ο τέταρτος της παρούσας Κυβέρνησης.

Ο Προϋπολογισμός και οι συνοδευτικές εκθέσεις του, όπως είπε ο κ. Τασούλας, θα εισαχθεί για συζήτηση και επεξεργασία στην Επιτροπή Οικονομικών σε τέσσερις συνεχείς συνεδριάσεις από τις 23 Νοεμβρίου έως τις 25 Νοεμβρίου και στην Ολομέλεια θα εισαχθεί από τις 13 Δεκεμβρίου.

Η ψήφισή του θα ολοκληρωθεί έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα της 17η Δεκεμβρίου 2022, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Τι προβλέπει

Ανάπτυξη 1,8% και πληθωρισμό 5% το 2023 προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν σε ολόκληρη την Ευρώπη εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων να επηρεάζουν αρνητικά τις ελληνικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (τουρισμός), που προβλέπεται να διαμορφωθούν από το 9,7% το 2022 σε 1% το 2023.

Tο σενάριό του προβλέπει μικρή περαιτέρω επιβράδυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων, οι οποίες διαμορφώνονται σε 1% και 15,5% αντιστοίχως, έναντι 1,3% και 16% του προσχεδίου.

Για το τρέχον έτος, ο προϋπολογισμός αναθεωρεί προς το καλύτερο τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας 2022-25 τόσο για το Ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης από -4,4% σε -4,1% όσο και για το πρωτογενές αποτέλεσμα, από -2,0% σε -1,6%, ευθυγραμμιζόμενο με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι προβλέψεις του σχεδίου του προϋπολογισμού για το ύψος του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης, της Κεντρικής και της Γενικής Κυβέρνησης, δεν διαφοροποιούνται από αυτές του προσχεδίου, διατηρώντας την αυξητική τους πορεία κατά περίπου 2 δισ. ευρώ κατ’ έτος για τα έτη 2022 και 2023.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, αναφορικά με το πρωτογενές αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης, ήτοι ελλείμματος 2% του ΑΕΠ για το 2022 και πλεονάσματος 1,1% του ΑΕΠ για το 2023, αναθεωρούνται σε έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ για το 2022 και πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2023.

Με αυτό τον τρόπο διατηρείται η δημοσιονομική ισορροπία για την εν λόγω περίοδο και διοχετεύονται οι απαραίτητοι πόροι, έχοντας χτίσει με διορατικότητα ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων κατά το νέο έτος.

Στο αποτέλεσμα, για το 2023 έχει συμπεριληφθεί το σύνολο των δημοσιονομικών μέτρων, ύψους 3,1 δισ. ευρώ από εθνικούς πόρους και 1,1 δισ. ευρώ από συγχρηματοδοτούμενους πόρους, που εξαγγέλθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και επιπλέον 1 δισ. ευρώ για αυξημένες δαπάνες αντιμετώπισης του αυξημένου πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης.

Επιπλέον, για το έτος 2023 προβλέπεται η διάθεση πόρων ύψους 8,3 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκ των οποίων 3,6 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων, στο οποίο έως σήμερα έχουν ενταχθεί 440 έργα και εμβληματικές επενδύσεις ύψους 13,7 δισ. ευρώ.

Οι αυτόματοι σταθεροποιητές της ελληνικής οικονομίας, που στην παρούσα συγκυρία δρουν προς αποφυγή μιας μεγάλης επιβράδυνσης της ανάπτυξης, ενισχύονται από το 2023 με τα νέα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τη μόνιμη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών περίπου 2,2 εκατ. εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, με επέκταση του μέτρου στο δημόσιο και στους συνταξιούχους.

Πέραν αυτών των δύο μέτρων, τα νέα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της οικονομίας με έναρξη εφαρμογής το 2023, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Μάιο 2023, την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), τη διευθέτηση μισθολογικών αιτημάτων των ενόπλων δυνάμεων, την κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), την αύξηση του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος, την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα, τα σημαντικά κίνητρα για επέκταση της πλήρους απασχόλησης, μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και του τέλους επιτηδεύματος, την αναστολή του ΦΠΑ για νέες οικοδομές και το συνολικό πλαίσιο δράσεων στήριξης της στέγασης, με επίκεντρο τη νέα γενιά.